Боєць з Кропивницького розповів про знищену особову справу та її відновлення для МСЕК

Перегляди: 2760

У Кропивницькому підполковник Владислав Прокопенко розповів під час пресконференції у "Гончаренко центрі" про історію знищення своєї особової справи разом з документами інших бійців та довгий шлях її відновлення задля проходження медико-соціальної експертної комісії та отримання висновку для встановлення групи інвалідності внаслідок отриманих на війні з росією поранень.

Підполковник Владислав Прокопенко, командир танкового батальйону військової частини А1736 служив у ЗСУ з жовтня 2012-го року. Навесні 2022-го року Указом Президента отримав звання Герой України та "Золоту зірку" за виконання бойового завдання у районі Білогорівки на Луганщині.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Під час виконання завдання Владислав Прокопенко отримав мінно-вибухову травму, що спричинило закриту ускладнену хребетно-спинномозкову травму, уламковий перелом-вивих із травматичним стенозом та компресією спинного мозку, а також забій спинного мозку із розвитком грубої тетраплегії, закриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку, закриту травму грудної клітки, забій легень.

Владислав довго лікувався і реабілітувався власним коштом, адже жодних виплат не міг отримати через відсутність особової справи. У вересні минулого року він пройшов ВЛК та отримав свідоцтво про хворобу із висновком про непридатність до військової служби й зняття з обліку. У жовтні підполковника звільнили за станом здоровʼя.

Втім, згідно з законодавством, щоб пройти МСЕК, отримати інвалідність і відповідні виплати, підполковнику потрібно було мати на руках особову справу. Але, як розповів військовий, минулого року, коли особові справи кількох тисяч військових вивезли із окупованого пункту постійної дислокації військової частини міста Нова Каховка до тимчасового пункту дислокації у Кропивницькому, їх знищили.

"У нашому місті це відома інформація, це знають, тому що торкнулася багатьох ця ситуація. Алгоритм дій по особових справах керується старшим начальником, якщо є вказівка. В даній ситуації нічого не було визначено, своїм рішенням самостійно були знищені особисті справи військовослужбовців у великій кількості, як на окупованій території у місті Нова Каховка, так і ті, що вивезли сюди, у місто Кропивницький. Можливо, були для цього певні обставини", - розповів Владислав.

Військовий не одразу про це дізнався, через певний час, коли йому довелося оформлювати інші документи після отриманого поранення.

"Мене це торкнулося аж через рік, після того, як вони були знищені, ніхто цього не знав. Надзвичайно велика проблема у тому, що їх ніхто не відновлював", - сказав Прокопенко.

Чоловік зазначив, що його особову справу відновили після того, як надійшло депутатське звернення щодо цього. А от його дружині, яку також звільнили з лав ЗСУ, досі особової справи не зробили, хоча пройшов вже місяць.

"Коли військовослужбовця звільняють, він отримує певні виплати. У особовій справі вказано, де він служив, на яких посадах, до якого часу. Виходить, без справи нічого немає. Тебе звільняють - іди на вільні хліба. Надалі це може завадити й в інших питаннях. Я от не міг пройти МСЕК, тому що я не міг стати на облік у військовий комісаріат через те, що не було особової справи. А якщо боєць загинув, і якщо його справа знищена, на що сподіватися дружині, батькам, якщо немає документів, на які сподіватися виплати? Це стосується багатьох родин в Україні, це не окремий випадок", - розповів Владислав.

Прокопенко зазначив, що на жодні звернення з проханням відновити особову справу, письмові чи усні, працівниці юридичної служби частини не реагували. Згодом підполковник звернувся на гарячу лінію Олексія Гончаренка для військових, після чого протягом двох тижнів отримав відновлену особову справу.

Маючи цей документ, він нарешті пройшов МСЕК та отримав першу групу інвалідності, що дозволило його дружині звільнитися з лав ЗСУ та опікуватися здоровʼям чоловіка.

Військовий повідомив, що метою пресконференції у Кропивницькому, зокрема, є інформування військових та їхніх сімей про інструмент допомоги у подібних ситуаціях. Бійці та їхні сім'ї можуть звернутися за допомогою за такими контактами: Гаряча лінія для військових Народного депутата Олексія Гончаренка з 9:00 до 18:00 (WhatsApp, Telegram, Viber, Signal) +380672042206 та/або +380951168887 та/або +380937440036. Пошта: lawyergoncharenkoua@gmail.com