Жителі Кропивницького третю добу залишаються без води: історія однієї аварії

Перегляди: 2348

Ввечері 13 серпня з'явилося повідомлення про аварію на водогоні, через яку без водопостачання залишилися Кропивницький, Знам'янка та частково Олександрія.

«У зв’язку з аварійною ситуацією на водогоні між Олександрією та Пантаївкою, вимушені обмежити водопостачання жителів Кропивницького та Знам‘янки. На місці зараз працюють аварійні бригади, щоб перепідключити постачання води по іншій гілці водогону та якмога швидше відновити постачання води з нормальним тиском», - йшлося у повідомленні ОКВП «Дніпро-Кіровоград».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Згодом користувачам повідомили, що вода надходитиме з низьким тиском, тому варто зробити запаси. Окрім того, водоканал повідомив споживачів про пункти підвозу води, де можна було б її набрати.

14 серпня встановили причину аварії, та обладнали тимчасову перетинку й запланували подачу води іншою гілкою водогону.

«Встановлена причина аварійної ситуації на водогоні неподалік Пантаївки. Зруйнована засувка діаметром 800 міліметрів. Ця засувка слугувала з моменту початку експлуатації водогону - з 1973 року. На цьому місці фахівці мінятимуть частину труби. Однак на це знадобиться доволі тривалий час. Водночас щоб подати воду споживачам Кропивницького та Знам‘янки, фахівці облаштовують перетинку між двома гілками водогону. За кілька годин зможемо повідомити орієнтовний час відновлення водопостачання», - повідомили у водоканалі.

Тоді ж повідомили, що о 16:00 вмикають воду на водогоні від Олександрії в бік Кропивницького. Але сталася ще одна аварія.

«Маємо дуже неприємну новину. Технічне рішення щодо облаштування перетинки і подачі води другою гілкою водогону, на жаль, не спрацювало. Після підключення води в Олександрії, навіть за невеликого тиску на насосній станції, затопило камеру, де фахівці виконували роботи на засувці, що зруйнувалася. Відповідно продовжувати роботи виявилось неможливим. Тому змушені були знову відключити насоси в Олександрії і припинити заповнювати водогін.

Через це ми не зможемо централізовано подати вам воду до завершення робіт на аварійній ділянці», - йшлося у телеграм-каналі підприємства.

Тоді ж вони повідомили, що підвозитимуть воду машинами.

Наступного дня, 15 серпня, під час брифінгу у Кіровоградській ОВА повідомили, що аварію вдалося ліквідувати.

«Близько девʼятої ранку сьогодні, 15 серпня, ми вже запустили насосну станцію в Олександрії. Тому в Знамʼянці вода сьогодні точно буде, під вечір, сподіваємося, буде вже і в Кропивницькому», - про це під час брифінгу повідомив в.о. генерального директора водогону «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк.

У міській раді Кропивницького того ж дня, 15 серпня, головний інженер Кропивницького ВКГ Олександр Антрощенко повідомив, що "за сприятливих обставин вода в мережах Кропивницького з'явиться у середу зранку" і знову повідомили про адреси, за якими підвозитимуть воду.

Проте у мережі почало ширитися невдоволення кропивничан, адже води у місткостях людям не вистачало.

У середу, 16 серпня, більшість кропивничан все ще залишалися без води. Водоканал продовжував підвозити воду 5 машинами на 9 точок понад 200-тисячного міста.

Згідно з опитуванням у телеграм-каналі CBN о 16:25 без води залишаються 59 % жителів Кропивницького.