Будівництво під час війни: які безпекові умови пропонують забудовники у Кропивницькому (фото)

Перегляди: 1326

У Кропивницькому триває будівництво кількох багатоповерхових житлових комплексів та запланована забудова на набережній Інгулу в районі вулиць Михайлівської та Смоленчука.

Наразі триває будівництво нового житлового комплексу на вулиці Андріївській 2а, яке розпочали у грудні 2021 року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

[caption id="attachment_163937" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

Представники забудовника Сергій Сукач та Дар'я Новоруза розповіли під час брифінгу про хід будівництва та майбутню експлуатацію будинків під час війни.

Як повідомлялося, комплекс складається з двох будинків, спроєктованих ярусами на 14 та 16 поверхів.

"Роки два ми отримували земельну ділянку, розпочали будівництво за декілька місяців до війни. Через обставини, пів року будівництво було "заморожене", але вже як рік потому ми будуємо цей комплекс", - розповідає генеральний директор компанії Сергій Сукач.

[caption id="attachment_163932" align="alignnone" width="640"] Сергій Сукач. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

На даху буде розміщена власна газова котельня, стіни з газоблоку на етапі зведення утеплюються негорючою мінеральною ватою товщиною 15 см. 220 місць на території комплексу відвели для паркування автівок.

[caption id="attachment_163933" align="alignnone" width="640"] Макет комплексу. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

Проте, проєкт затверджений в довоєнний час, тому будівництво спеціального укриття не передбачається.

"Місце, де можна безпечно перебувати у будинку є. Підвал з монолітних плит буде облаштовано з комфортом для жителів, але самого укриття як такого по регламентованим нормам не буде. Насамперед через вимоги: є укриття від ракетного обстрілу, є укриття від ядерної загрози, кожне з них потребує різні додаткові умови, зокрема облаштований санвузол тощо. Подібні "мокрі місця" ми не можемо "класти", це не робота забудовника. До того ж проєкт довоєнного часу, тому і затверджений по нормах 2021 року", - пояснює Сергій Сукач.

Як повідомляло CBN, в межах вулиць Михайлівської та Миколи Смоленчука планують побудувати три десятиповерхівки з загальною площею понад 13 тисяч квадратних метрів. Будинки зводитимуть з укриттями, біля них облаштують прибудинкову зону, дитячий майданчик. Крім того, забудовник зобов’язується зробити вклад і в доброустрій набережної річки Інгул.

[caption id="attachment_163934" align="alignnone" width="640"] План забудови в межах вулиць Михайлівської та Миколи Смоленчука. Міськрада.[/caption]

Журналісти CBN не змогли уточнити деталі будівництва повноцінних укриттів на березі Інгулу забудовником через те, що офіційні номери телефонів не обслуговуються. Втім, згідно із законодавством, проєктна документація має містити розділ, в якому приділяється увага інженерно-технічним заходам цивільного захисту, де має бути план розвитку укриттів та забезпечення доступу до них.

Також на вулиці Рівненській триває будівництво житла для військовослужбовців. В ньому навесні 2023 року звели укриття, яке водночас слугує фундаментом. Сховище розраховане на 144 особи, його загальна площа — 298 квадратних метрів. Власниками квартир у новобудові стануть постраждалі від війни з росією захисники України та/або їхні сім’ї. Інфраструктуру будинку та прибудинкової території планують облаштувати відповідно до потреб мешканців, серед яких можуть бути люди з інвалідністю.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.