У двох громадах Кіровоградщини запровадили карантин через кукурудзяного жука

Перегляди: 4939

На території 460 га у Соколівській та Благовіщенській громадах Кіровоградщини запровадили карантинний режим по західному кукурудзяному жуку.

Про це йдеться у розпорядженні Кіровоградської ОВА від 16 серпня 2023 року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Карантин, зокрема, запровадили на території:

- Соколівської сільської територіальної громади Кропивницького району, на площі 240 га;

- Благовіщенської міської територіальної громади Голованівського району, на площі 220 га.

«Розпорядження Кіровоградської обласної державної адміністрації від 16.08.2023 № 921-р. Фітосанітарні заходи з метою локалізації і ліквідації вогнища карантинного організму – західного кукурудзяного жука затверджені Розпорядженням № 921-р», – йдеться в повідомленні.

Личинки західного кукурудзяного жука живляться корінням кукурудзи, що призводить до зменшення кореневої маси, поганого розвитку коріння і ураження його гнилями, які надають йому бурого забарвлення. Ослаблені рослини стають сприйнятливішими до різних захворювань, за рахунок того, що жуки та личинки є переносниками різноманітних збудників захворювань кукурудзи: грибкових, бактеріальних, вірусних. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми «гусячої шиї». При цьому стає повністю або частково неможливий механізований збір врожаю.