У Музеї мистецтв заявили про перешкоджання діяльності закладу з боку департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА (фото)

Перегляди: 1357

Учора, 18 серпня, члени громадської ради при ОВА на порядок денний засідання винесли питання про перешкоджання діяльності роботи Музею мистецтв з боку департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА.

Про це стало відомо під час засідання громадської ради у Музеї мистецтв.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ініціаторкою скликання стала директорка Музею мистецтв Тетяна Ткаченко. За її словами, музей зазнає перешкоджання його діяльності з боку департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА.

«На сьогодні Департамент культури перешкоджає професійній функціональності музею. Ось лист, ми вже передали його голові обласної військової адміністрації. Також цей документ відправимо на всі відповідні установи. Я звертаюсь до керівництва країни, області, правоохоронних органів призупинити дані дії», - повідомила Ткаченко.

Директорка музею зазначила, що ситуації, які можна оцінити як перешкоджання діяльності закладу виникли набагато раніше, але стали особливо актуальними зараз, коли приміщення першого поверху у будівлі в центрі міста Кіровоградському обласному краєзнавчому музею.

«Мова не про те, що в нас, щось забрали, нам просто не дали перший поверх будівлі банку, про який наш музей постійно говорив. Ми орендуємо підвал і другий поверх у цьому банку. Безпосередньо з 2019 року ми там працювати не могли. Усі звернення ми надали, усі офіційні відповіді підготовлені департаментом, як виконавцем за підписом усіх керівників, які були з 2019 року, що в даному приміщенні ніхто працювати не буде, тільки після реставрації. Ще до повномасштабного вторгнення ми подавали концепцію та прописані функціональні можливості першого поверху. Тому що в приміщенні музею представляємо трохи менш як 4% від того, що ми можемо показати. У тому приміщенні на першому поверсі ми планували показувати унікальні раритетні твори, які зберігаються у нашому музеї. Кожну кімнату ми прописали. На що ми отримали офіційні відповіді, що дане питання розглянуть після реставраційних робіт. Цього року ми такі відповіді теж отримали», - говорить Тетяна Ткаченко.

За її словами, музей часто підіймав питання, аби їх забезпечили місцем для роботи співробітників.

«Ми постійно отримували відписи. А тут отримали інформацію, що приміщення отримують наші колеги. Я дуже люблю краєзнавчий музей, бо вся моя головна музейна діяльність розпочалася саме там», - додає директорка.

Директорка Департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА Уляна Соколенко розповіла журналістам CBN свою думку щодо даної ситуації.

«Краєзнавчому музею передали в оренду приміщення, яке ніхто не експлуатував. У Музея мистецтв ніхто площу не забирав, вони як володіли на правах оренди своїми площами, так вони й продовжують володіти на підставі договору оренди укладеного з фондом державного майна. Цю площу ніхто не використовував, вона була вільна. В оренду приміщення державної власності передають відповідно до чинного законодавства про передачу державного, комунального майна. Там прописано, що керівник закладу, підприємства, установи пише лист, або звернення до фонду державного майна, і просить його передати. Ні департамент, ні адміністрація не надає в оренду. Це питання виключно на рівні фонду державного майна, ми даємо тільки погодження», - говорить Соколенко.

Також Уляна Соколенко прокоментувала заяву зі сторони Тетяни Ткаченко про перешкоджання роботі музею.

«Я нараз не буду коментувати те, що музей говорить, що я перешкоджаю їхній діяльності. Бо нема доказів. Якщо будуть якісь факти підтвердження тоді, я зможу коментувати», - сказала Соколенко.

У підсумку засідання Громадська рада вирішила наполягти на проведенні службового розслідування щодо незаконності дій (бездіяльності) очільниці Департаменту культури ОВА (ОДА) Уляни Соколенко (з включенням до складу комісії представників Громадської ради). А також підтримати звернення КЗ "Музею мистецтв" до керівництва держави. Згодом, 30 серпня, провести засідання громадської ради за підсумками службового розслідування із запрошенням начальника Кіровоградської ОВА.

Як раніше повідомляло CBN, ексочільник ОДА Андрій Назаренко заявив про створення Мистецького арсеналу в приміщенні колишнього Нацбанку в Кропивницькому. Але наразі проєкт не отримав реалізації.

Будівля банку на вулиці Великій Перспективній - архітектурна пам’ятка кінця ХІХ (Побудова 1898–1900 рр за різними даними). Збудована за проєктом архітектора Лишневського.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

[caption id="attachment_164051" align="alignnone" width="640"] Фото з Facebook директорки Музею мистецтв Тетяни Ткаченко[/caption]