Жителі Завадівки вийшли до ОВА з протестом через відсутність води (фото)

Перегляди: 1564

Сьогодні, 21 серпня, близько пів сотні жителів Завадівки зібралися під будівлею Кіровоградської ОВА через проблеми з водопостачанням мікрорайону.

Воду жителі мікрорайону отримували зі свердловини, яка належить шахті «Схід ГЗК». Проте, за словами місцевих жителів, вже протягом двох місяців на мікрорайоні серйозні проблеми з водопостачанням: води або немає зовсім, або її дають на пару годин у такий час, що не кожен зі споживачів може її використати.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ми хочемо води. Уявіть, щоб вам не давали воду два дні. Як їсти варити, як дітей помити? А у нас є ще люди, які тримають господарство. Нам проблему відсутності води нам пояснювали різними причинами: нема трактора чи машини, забився резервуар, забилася труба, насос не качає. І це не всі причини. Надворі жарко, ми хочемо пити. А я вже не можу навіть принести собі відро води звідкись, бо мені 82 роки», – розповіла жителька Завадівки Зоя Письменна.

Технічної води, яку підвозять людям, за їх словами, не вистачає.

«У нас понад 400 домогосподарств. За два місяці нам не організували навіть підвіз води. Бо я, наприклад, не вважаю підвозом води 4 куба на 400 домогосподарств. Хто про це домовлявся? Як проводилися розрахунки, скільки треба води? У будній день я не можу набрати води, після 18:00 машина по моїй вулиці взагалі не їздить. Я відправляла два звернення на гарячу лінію ОВА та президенту. Відповідей поки нема. Сьогодні ми хочемо поспілкуватися з головою ОВА та мером міста. Ми не маємо відповідей, що робилося за ці два місяці, коли немає води. У мене за минулий місяць жодного разу не було води», – розповіла жителька Завадівки Алла Неділько.

«Нам позавчора привезли воду. Вийшли всі сусіди, яким потрібна була вода. Нашій сусідці просто не вистачило води. Ми поділилися з нею, бо людині просто не вистачило. Але нас просто не чують. Якщо нас не почують, то я думаю, що люди прийдуть під головний вхід зі своєю, вибачте, брудною білизною. Бо наші заяви не розглядають. А ми ще й далі платимо за воду, все як потрібно», – доповнила інша жителька Завадівки Вікторія Гурба.

Окрім того, через відсутність водопостачання, санепідемстанція забороняє школі розпочати навчальний рік офлайн.

Через півтори години очікування до людей прийшли виконувач обов'язків міського голови Олександр Мосін, заступник начальника Кіровоградської ОВА Павло Конопко та голова облради Юрій Дрозд.

«По проєктуванню ОКВП «Дніпро-Кіровоград» визначилися з проходженням цієї траси. Там близько 13 кілометрів водогону треба побудувати. Сенсу ремонтувати перемичку немає, бо трубу «Схід ГЗК» треба відновлювати. Та й впаде тиск, якщо цю перемичку робити. Тому я думаю, що нам все ж треба задуматися про стабільне водопостачання. Шахта «Схід ГЗК» не має фінансчанняування, скоріш за все, вона закриється. Тому їй нема ніякої справи до водогону, їм би самим врятуватися, – розповів людям виконувач обов'язків міського голови Кропивницького Олександр Мосін. – На селище Нове постачає воду КП «Теплоенергетик». Коли «Дніпро-Кіровоград» знайшло механізми постачання води, вони отримали донорські матеріали. І ми наразі розглядаємо можливість, чи можемо використати матеріали, які отримали для будівництва водогону до селища Нове для Завадівки».

За словами посадовця, роботи з прокладання труб збираються закінчити до початку опалювального сезону. Поки для жителів Завадівки пообіцяли збільшити місткості для води та організувати стабільне підвезення

Голова облради Юрій Дрозд зазначив, що проєкт водогону планують закінчити до кінця серпня.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.