У Кропивницькому обговорили програми захисту дітей під час війни (фото)

Перегляди: 604

Вчора, 21 серпня, у Малій залі обласної військової адміністрації за ініціативи КА «Громадські ініціативи» та за сприяння заступниці начальника Кіровоградської ОВА Катерини Колтунової відбулася координаційна зустріч партнерів з гуманітарного компонента Child protection, на якій також презентували результати імплементації програм КА «Громадські ініціативи» на Кіровоградщині.

Зокрема, під час зустрічі учасники презентували результати своєї діяльності. Так, на заході представили проєкт, створений у партнерстві організації Save the children за допомоги BHA під назвою «Екстрене реагування для задоволення потреб психосоціальної підтримки постраждалих від конфлікту та переміщених дітей та членів їх сімей в Україні». Його головна мета - надання першої психосоціальної підтримки дітям, яких так чи інакше зачепила війна. Перший етап проєкту завершився наприкінці липня цього року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У нас є чотири програми, які сертифіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Ми працюємо з дітьми до 18 років. Наприклад, у проєкті тілесно-орієнтованої терапії. Ця програма проводиться як і в Україні, так і в африканських державах та на азійському континенті, оскільки була підтверджена її результативність. Також у нас є ще програма “Життєві навички”, яка допомагає підліткам від 12 років набути необхідних знань, а також відкритися світу. Третя програма - “Зцілення через мистецтво” - допомагає розкритись дітям через творчість. Це не про оцінювання їх поробок, творчість допомагає отримати психосоціальну підтримку. Також у нас є програма для дорослих, яка називається “Позитивне батьківство”, де ми говоримо про те, як сім'я працює на те, щоб діти були ефективними у школі, щоб не закривалися у собі, і щоб знизити рівень їх стресу. Також є ще компонент кейс-менеджменту. Ми надаємо не тільки соціальний супровід через наших кейс-менеджерів, у нас діє перенаправлення. В обхід бюрократичної системи ми установлюємо контакти з організацією чи органом влади, який може вирішити якусь проблему чи питання наших бенефіціарів. І ми відстежуємо, як надається ця допомога. У рамках цього компоненту ми закривали і матеріальні, і юридичні, і освітні потреби», - розповіла директорка КА “Громадські ініціативи” Любов Лук’янцева.

«Активності для дітей проводилися у Новгородці, Олександрії, Новоукраїнці та Малій Висці. Надалі проєкт плануємо поширювати і в інших громадах. Наразі у Кропивницькому відкриті два простори: у ліцеї “Науковому” та у ліцеї “Вікторія-П”. Окрім того, що ведеться діяльність у місті, мобільні бригади працюють у громадах. У Кропивницькому до активностей були залучені учні ліцеїв “Наукового” та “Вікторії-П” та комунального закладу “Навчально-реабілітаційний центр Кропивницької міської ради”. Також ми були у ліцеї “Європейська освіта” та у кількох дитячих садочках. У Новгородці відвідали гуртожиток “Комфорт” та Новгородківський ліцей. У Новоукраїнці - ліцей №4 та центр “Зоріт”. У Малій Висці гімназія. в Олександрії ДЮЦ імені Олександра Шакала та гімназія», - розповіла координаторка проєкту Олена Морозова.

За її інформацією, кожна дитина відвідала кожне заняття 8 разів і загалом за період за березня по липень цього року для дітей організували близько 700 різноманітних заходів. Загальна кількість дітей, які відвідали заходи, - 1500 осіб. А у програмі «Позитивне батьківство» взяли участь 100 батьків.

«Хочемо у програмі ще задіяти Бобринець, Компаніївку, Знам’янку, Олександрівку, вже кілька разів були у Долинській», - додала Олена Морозова.

Також метою зустрічі було налагодити ефективну комунікацію з партнерами для кращого розуміння, де є потреба у подібних проєктах і які програми вже впроваджують партнерські організації. Подібна комунікація допомагає проаналізувати площину діяльності і зрозуміти, у яких напрямках необхідно рухатися далі. На заході свої проєкти з допомоги дітям, постраждалим від війни, представили UNICEF, MAG,

Товариство Червоного Хреста та ГО «Десяте квітня».

Окрім того, про свою діяльність у сфері захисту та підтримки дітей під час воєнних дій прозвітувала заступниця начальника Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова.

На основі спільної мети партнери домовилися про подальшу комунікацію та співпрацю за координації Кіровоградської ОВА.