«Відповісти, коли буде вода, я не можу»: заступник міського голови Олександр Вергун про водопостачання Завадівки

Перегляди: 2174

Проблему водопостачання мікрорайону Завадівки можна вирішити двома способами, але наразі не можна точно сказати, коли водопостачання відновиться.

Про це на брифінгу сьогодні, 23 серпня, повідомив заступник міського голови Кропивницького Олександр Вергун.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як повідомив посадовець, воду на Завадівку подає Інгульська шахта, це шахта державного підприємства «Схід ГЗК». Ще у 1970-х роках для забезпечення шахти водою були побудовані мережі та свердловини за Великою Северинкою. Звідти воду отримує також Завадівка та ще 5 населених пунктів. Наразі за Великою Северинкою працює одна свердловина, її темпи - 27 метрів кубічних на годину.

Вергун зазначив, що вона не дає можливості забезпечити навіть роботу самої шахти. Ще одна проблема - поганий стан мереж від села Велика Северинка до Інгульської шахти.

«Їх, можна сказати, взагалі немає. Протягом місяця кожного дня там трапляються пориви. Добре, що на Інгульській шахті ще існує аварійна бригада, вони кожного дня виїжджають, усувають, але поривів багато. І об'єм води, який видобувається, малий. Звісно, до Завадівки вода не завжди доходить. Тому нами здійснюється підвіз спільно з водоканалом. Через аварію минулого тижня, через яку без води залишилося все місто, що спричинило нестачу цистерн та працівників, ми не могли забезпечити підвіз води Завадівці. Першочергово ми забезпечували заклади охорони здоров'я, критичну інфраструктуру та, звісно, населення. На сьогодні ми виставили 10 місткостей на Завадівці, у разі потреби будемо їх кількість збільшувати. І розробили графік підвозу води, будемо залучати підприємства, які мають на своєму балансі цистерни. І буде ще машина, яка розвозити воду на дворах», - розповів Олександр Вергун.

За словами заступника міського голови, є два варіанти розв'язання проблеми водопостачання мікрорайону Завадівка:

Перший - прокласти мережу від об'їзної дороги, у районі повороту на Аджамку, там проходить Дніпровський водогін. Рішення передбачає прокладення мережі довжиною 10-12 кілометрів до Завадівки та забезпечення мікрорайону дніпровською водою. Але це не розв'яже питання забезпечення водою шахти.

Другий - ремонт свердловин у Великій Северинці та заміна водопроводу. Олександр Вергун повідомив, що на сьогодні шахта розробила проєкт по заміні мережі, провела публічні закупівлі та визначила підрядника з проведення цих робіт. Але є певні питання з фінансування, адже у шахти є проблеми зі сплатою необхідних рахунків та виплаті зарплати. Тому фінансування проєкту водогону не є для неї першочерговим.

«Сьогодні провели перемовини з керівництвом шахти у Жовтих Водах, вони намагаються знайти кошти, щоб проплатити аванс підприємству, яке буде визначено по ремонту мереж. А поки ми будемо підвозити воду щодня. Також розглядаємо питання з надання фінансової допомоги з бюджету Кропивницького чи з обласного бюджету підприємству на виконання робіт», - сказав Олександр Вергун.

«Постачанням води займається Інгульська шахта. Відповісти, коли буде вода, я не можу. Все, що ми робимо на сьогодні - підвозимо воду та забезпечуємо місткостями мікрорайон. Що стосується першочерговості: люди на шахті пів року не отримують зарплатні, тому перші кошти, які надходять на рахунки шахти, вони списують на зарплату та оплату енергоносіїв», - зазначив посадовець.

Він також розповів, що на засіданні комісії техніко-екологічної безпеки подію на Завадівці визнали надзвичайною ситуацією місцевого рівня. За його словами, наразі в аварійному режимі розглядається питання забезпечення Завадівки водою, зокрема і через побудову водопроводу коштом матеріалів, які виділили для селища Нового. Проте це розв'яже питання водозабезпечення лише Завадівки, а не шахти чи ближніх населених пунктів.