Благодійність замість квітів та безпека учнів: як кропивничани відзначатимуть 1 вересня (фото)

Перегляди: 1273

Вже завтра починається новий навчальний рік, другий поспіль в умовах воєнного стану. Попри це, клопіт з підготовки дітей до школи триває. Як готуються містяни до свята першого дзвоника дізнавалась журналістка CBN.

На запитання про урочистості, які можуть бути проведені на честь свята першого дзвоника, начальниця управління освіти міськради Кропивницького Лариса Костенко відповіла, що подібні заходи не плануються:

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Проведення особливих урочистостей не заплановано. Також це стосується й акцій на кшталт «Зараз дрон – потім квіти», що проводилась цього року на останньому дзвонику. Ми не можемо робити їх частіше, ніж раз на рік. Проте плануються інші заходи: Уроки пам'яті, «Напиши лист військовому» тощо. Але без квітів».

Але загалом ідея збирати кошти для ЗСУ замість купівлі букетів стала актуальною набагато раніше, після самого початку російсько-української війни, за ініціативою батьків, тож і цього року це питання залишається вибором кожного.

Вуличні продавці квітів запевняють - попитом букети не користуються більше, аніж зазвичай. Пропонують покупцям айстри, ромашки, гладіолуси, троянди, букети із сухоцвітів тощо. Ажіотажу немає.

«Нічого не купляють, не замовляють і майже не приціняються. Ситуація така, що вчора я простояла цілий день і не змогла продати весь товар. Ось, навіть ще не розмотувала нову партію троянд. Ще з початку пандемії коронавірусу люди перестали готуватись до свят. Не знаю як в магазинах, а мені брати додаткові замовлення у постачальника немає сенсу», - розповіла продавчиня, яка побажала бути анонімною.

[caption id="attachment_165048" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Середня ціна за одну троянду нині від 30 гривень, за айстру - від 5 до 10 гривень.

Проте, у квіткових магазинах справи йдуть інакше. Розповідають, попит на асортимент зовсім різний - головне ціна.

«Передзамовлення є, але не багато. Зазвичай, приходять до самого магазину й обирають вже на місті, особливо якщо поруч школа. Людей зараз цікавлять мініатюрні кошики з квітами, зазвичай беруть з айстрами - вони дешеві й довго стоять. Також кущові троянди та букети сухоцвітів, останні дедалі більше набирають популярність через їхню довговічність», - розповіла консультантка магазину.

[caption id="attachment_165049" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Категорія цін, яка влаштовує покупців - до 500 гривень. Зізнаються, першого вересня все ж очікують збільшення попиту.

Питання святкування та купівлі квітів серед батьків нині далеко не перше за актуальністю. Зі слів кропивничанки Анастасії, матері першокласниці, цю тему проговорюють вже після безпекових питань:

«Серед батьків є різні позиції. Одні кажуть: краще без квітів, але з донатом на ЗСУ, бути якось корисними країні. Інші - зовсім не проти букетів. Загалом, дійшли до висновку, що одне не виключає інше. Вирішили, що кожен на свій розсуд буде розв'язувати це питання. Особисто я буду дарувати квіти, бо хочу подякувати вчителям, які готові працювати з нами в очному режимі. Ще хочу гарні фото, щоб залишились на згадку про такі святкові дні, яких дітям в умовах воєнного стану зараз не вистачає».

На противагу такій думці, Софія, мама семикласниці, категорично для себе вирішила - гроші на квіти краще витратити на благодійність: «Ні, квіти ми купувати не будем. Ми краще задонатимо на ЗСУ. Тим паче в школі на свято заходів не буде ніяких - перший дзвоник буде дистанційно. Дитині свято влаштуємо власноруч - поведемо в кіно. Нас очікує змішана форма навчання: тиждень вдома - тиждень будем ходити до школи. Щодо безпеки: укриття в нашій школі є, досить гарне. Дитина буде ходити до школи».

Такої ж думки дотримується й Олена - вчитель, класний керівник, а також і мама. На її розсуд, під час воєнного стану недоречно витрачати кошти, які можуть бути спрямовані на підтримку воїнів.

«Як вчитель вважаю, що під час воєнного стану краще передати гроші військовим на дрони та все те, що потрібно нашим воїнам на передовій. З батьками класу, в якому навчається моя дитина, також вирішили не витрачатись на букети», - розповіла Олена.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.