Церкви ПЦУ на Кіровоградщині переходять на новоюліанський календар

Перегляди: 1103

Сьогодні, 1 вересня, Православні церкви України переходять на новоюліанський календар.

Як розповів CBN Архієпископ Кропивницький та Голованівський Марк, це значить, що усі церковні свята відзначатимуть на 13 днів раніше.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Всі нерухомі свята, тобто свята, які мають конкретно визначені дати, відзначатимуть на 13 днів раніше. Відповідно, стоїть питання, що до цього часу віруюча людина жила за двома календарями. Перший - світський, астрономічний. А службове життя церква вела за юліанським календарем. І різниця між тими календарями 13 днів. Ми проводимо реформу, щоб ліквідувати цю різницю. До цієї реформи ми готувалися, спілкувалися з парафіями, і визначали, скільки людей цього хоче. Дізнавшись думку людей, ми почали втілення її у життя. Але церквам, які хочуть використовувати старий юліанський календар, ми залишаємо таку можливість. Така парафія є у Світловодську»,- розповів Архієпископ Марк.

Також він зазначив, що якщо окремі віряни, які рідко відвідують храм, але приходять туди у великі свята, зможуть долучитися до ритуалів за традицією, яка склалася.

Фото - ПЦУ у Facebook