Асоціація «Громадські ініціативи» облаштувала укриття у двох школах Кропивницького (фоторепортаж)

Перегляди: 837

Міжнародна організація допомогла з облаштуванням сучасних укриттів у комунальних закладах «Вікторія-П» та ліцей «Науковий».

Організація надала допомогу для облаштування безпечного середовища для дітей в укриттях. Зокрема, придбали безкаркасні меблі, обігрівачі, кулери з гарячою водою, стільці, шафи з книгами, вентиляцію та інші речі, які роблять перебування дітей в укритті безпечнішим.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Нам надали мати, які ми постелили – там можуть розміщуватися діти. Маємо кулер з гарячою та холодною водою. Є обігрівачі, які зараз ми не використовуємо, але вони незабаром знадобляться, бо взимку тут було прохолодно. Також стільці, вентилятори… Минулого року наше укриття було менше, цього року ми обладнали декілька залів. Якраз у цьому нам допомогла співпраця з «Громадськими ініціативами». Були виділенні кошти і на поточний ремонт з місцевого бюджету, ми зробили вентиляцію, покриття на підлогу», – розповіла директорка закладу «Вікторія-П» Світлана Пахомова.

Загалом укриття навчального закладу налічує вісім кімнат, кожна з яких обладнана відповідно до потреб дітей.

Президентка КА «Громадські ініціативи» Любов Лук’янцева розповіла, що організація у партнерстві з Save the Children in Ukraine організовує для дітей заняття, спрямовані на покращення психоемоційного стану. Головне завдання – побачити, що дитина знаходиться у стресі та надати відповідну першу психологічну допомогу. Займаються з усіма дітьми до 18 років, особливу увагу приділяють дітям-переселенцям, які пережили жахи війни. Мета – показати дітям, що вони знаходяться у безпечному просторі, зменшити рівень їх стресу, а за потреби – скомунікувати зі спеціалістами для надання дитині професійної психологічної чи психіатричної допомоги.

«Є спеціальні програми Всесвітньої організації охорони здоров’я, які покликані надавати допомогу при стресових ситуаціях. Це як перша психологічна допомога. Ми зрозуміли, що коли ми проводимо заняття і починається повітряна тривога, то діти повинні мати безпечне місце, куди вони можуть перейти. Ми розуміємо, що у нас в області, як і по всій Україні, мало укриттів, які будувалися під це, бо ніхто не міг подумати, що почнеться війна. Але з того, що є, хочеться облаштувати шелтери таким чином, щоб діти могли безпечно себе почувати і не переривати навчальний процес. Саме облаштувати стільці, м’які безкаркасні меблі, шафи з книгами, іграшки, обігрівачі – це все те, що сприяє безпечному проведенню часу», – розповіла Любов Лук’янцева.

Окрім того, організація облаштовує інклюзивні простори для занять з дітьми з інвалідністю. У ліцеї »Науковому» придбали штучну траву та організували інклюзивний дитячий майданчик.

Нагадаємо, раніше CBN писало, що за ініціативи КА «Громадські ініціативи» та за сприяння заступниці начальника Кіровоградської ОВА Катерини Колтунової відбулася координаційна зустріч партнерів з гуманітарного компонента Child protection, на якій також презентували результати імплементації програм КА «Громадські ініціативи» на Кіровоградщині.

Зокрема, під час зустрічі учасники презентували результати своєї діяльності. Так, на заході представили проєкт, створений у партнерстві організації Save the children за допомоги BHA під назвою «Екстрене реагування для задоволення потреб психосоціальної підтримки постраждалих від конфлікту та переміщених дітей та членів їх сімей в Україні». Його головна мета – надання першої психосоціальної підтримки дітям, яких так чи інакше зачепила війна. Перший етап проєкту завершився наприкінці липня цього року.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN