«Дніпро-Кіровоград» закуповує послуги колекторів за 11 млн грн для стягнення боргів за водопостачання та водовідведення

Перегляди: 931

Закупівля послуги колекторських агентств підприємством «Дніпро-Кіровоград» задля стягнення боргів за водопостачання та водовідведення з'явилася на порталі електронних закупівель Prozorro 12 вересня.

Згідно з умовами договору, колекторські підприємства повинні інформувати боржників дзвінками, смс та голосовими повідомленнями не рідше, ніж один раз у сім днів.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Строк надання колекторських послуг – 31 грудня 2024 року.

Оплату колектори отримуватимуть у процентному співвідношенні від суми боргу, стягненої за їхньої участі.

На сторінці тендеру 16 вересня опублікували скаргу до Держаудитслужби щодо доцільності використання коштів під час війни. Держаудитслужба скарги поки не розглянула.

За коментарями щодо необхідності закупівлі CBN звернулося до «Дніпро-Кіровоград».

В ОКВП «Дніпро-Кіровоград» зазначили, що несплата споживачами коштів у найближчій перспективі може призвести до надзвичайної ситуації та вплинути на діяльність підприємства, адже це впливає на фінансування програм по своєчасному доведенню води до державних стандартів, а також на можливість ремонту водопровідних мереж.

Так, у водоканалі зазначили, що станом на 30 червня дебіторська заборгованість підприємства становить 162 млн 803 тис. грн

В інших методах стягнення боргів, як зазначає підприємство, на період воєнного стану вони обмежені.

«У звичайних умовах ведення господарської діяльності підприємство вжило б всіх можливих заходів впливу на своїх споживачів, які заборгували за послуги водопостачання та водовідведення. Але з 24.02.2022 року, із введенням в Україні воєнного стану, для надавачів комунальних послуг впроваджено заборону на припинення комунальних послуг у випадку наявності заборгованості, знято можливість примусового стягнення коштів через органи виконавчої служби, всі накладені обмеження на рахунки боржників знято, попри наявність боргу та судових рішень про їх стягнення та зупинено всі відрахування із заробітних плат на погашення заборгованостей.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 р. № 206 з 24 лютого 2022 року і до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Таким чином, склалася ситуація, за якої підприємство працює і надає послуги, отримуючи недостатній обсяг платежів, який не дозволяє покрити всі необхідні витрати виробничої та інвестиційної діяльності. 1 до травня 2023 року не мало жодного впливу на боржників», – відповіло підприємство.

З травня цього року ситуація покращилася, норми прийнятого закону дозволили примусове виконання судових рішень.

«Виконавчі документи, отримані підприємством на виконання судових рішень, невідкладно направляються на виконання до органів державної виконавчої служби та приватних виконавців. Органи виконання проводять процедура примусового стягнення коштів і за результатами роботи цих органів стягнуто 13943,01 тис. грн, що становить 44,7% від суми, яка передана на примусове стягнення», – зазначили у підприємстві.

Але за словами «Дніпро-Кіровоград», ситуація із заборгованістю все ще є суттєвим чинником, що перешкоджає роботі підприємства.

Як пояснив водоканал, колекторські агенції працюватимуть зі споживачами, борг яких перевищує 10 тис. грн і виник більш ніж 3 роки тому.

Також підприємство обґрунтовує свої витрати на колекторські агентства тим, що до подібних установ зверталися й інші комунальні підприємства, зокрема «Дніпроводоканал», «Черкасенергозбут» та Нафтогаз, які оголосили подібні тендери.