На Кіровоградщині бракує препаратів від сказу

Перегляди: 1568

На Кіровоградщині спостерігається дефіцит препаратів проти сказу - антирабічних.

Про це у коментарі CBN повідомила керівниця Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Надія Оперчук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«7 серпня цього року в порядку централізованого постачання Кіровоградська область отримала 1100 доз антирабічної вакцини Індіраб, та ще 110 доз антирабічного імуноглобуліну від Європейського регіонального бюро Всесвітнього організації охорони здоров’я. Станом на сьогодні, всі медзаклади області, які надають антирабічну допомогу постраждалим від тварин, забезпечені вакцинами в залежності від потреби.

Також, згідно з наказом, всі вакцини, які надходять до області, розподіляються по закладах охорони здоров'я в залежності від заявок. Зараз ситуація з вакцинами профілактики сказу напружена, тому що вона в дуже малій кількості надходить в регіони», - прокоментувала Надія Оперчук.

Як зазначила начальниця управління охорони здоров'я Олександрійської міської ради Тамара Сакара у відповіді на запит CBN, основною проблемою є забезпеченість антирабічними препаратами, які не поставляються з державного бюджету та повинні закуповуватися коштом місцевих бюджетів, через те, що вакцинація від сказу не входить до переліку обов’язкових щеплень в Україні. На сьогодні ситуація із забезпеченістю антирабічними препаратами (вакцина, імуноглобулін) складна через те, що можливості закупівлі за кошти місцевого бюджету немає - ці препарати відсутні в аптечній мережі.

Загалом з початку року за медичною допомогою з приводу травмувань та укусів тваринами до ортопедо-травматологічного відділення Центральної міської лікарні міста Олександрія звернулись 202 постраждалих, із них: дорослі – 191 особи, діти – 35 осіб.

Покуси нанесли як домашні, так і безпритульні та дикі тварини: укушені собакою – 145 осіб, кішкою – 52 особи, нутрією - 1 особа, щуром - 2 особи, їжаком – 1 особа, куницею – 1 особа. Антирабічні щеплення призначили 17 постраждалим.

За 9 місяців 2022 року звернувся 151 постраждалий, із них: дорослі – 88 осіб, діти – 33 особи.

За поточний період 2023 року в Олександрійському районі зареєстрували 5 випадків сказу у тварин, які нанесли укуси людям та домашнім тваринам, а саме:

- сказ у безпритульної собаки в селі Головківка Олександрійської громади (1 особа покусана);

- сказ у шакала, який забіг на територію приватного домоволодіння в селі Попельнасте Попельнастівської громади (1 особа покусана);

- сказ у домашньої собаки в селі Олександро-Мар’ївка Петрівської громади (2 контактуючих з твариною осіб);

- сказ у домашнього кота в селі Ганнівка Петрівської Петрівської громади ( 1 особа покусана, 2 контактуючих);

- сказ домашньої собаки в смт Нова Прага Ново-Празької громади (2 особи покусані).

Зі звіту Тамари Сакари, наразі антирабічного імуноглобуліну Вінрабу немає в наявності.

В одній з аптечних мереж Кропивницького нам повідомили, що наразі в місті вакцини від сказу відсутні. Пояснюють це тим, що випадки продажу незначні - приблизно 5 доз на рік.

Антирабічна вакцина - це препарат для профілактики сказу. Використовується як для передчасної, так і для екстреної профілактики.

Як повідомляло CBN, станом на 21 вересня цього року в області зареєстрували 56 випадків сказу у тварин та 297-ми особам призначили курс антирабічних щеплень.