Кіровоградський онкоцентр отримав лінійний прискорювач від МОЗ

Перегляди: 1100

МОЗ за 36 млн грн придбав для обласного онкоцентру систему лінійного прискорювача Elekta Harmony, яка зупиняє ріст та знищує ракові пухлини.

Про це повідомляє Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Загалом МОЗ придбав 15 систем лінійних прискорювачів, їх загальна вартість - 541 млн грн. Як зазначив Віктор Ляшко, вперше така кількість обладнання централізовано закуповується за кошти державного бюджету.

Системи розподілять в онкоцентри Сумської, Рівненської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Полтавської, Черкаської, Херсонської, Волинської, Івано-Франківської, Одеської, Кіровоградської та Харківської областей і до Національного інституту раку.

Лінійні прискорювачі – це обладнання, яке використовується для лікування онкологічних захворювань. Системи дозволяють за допомогою рентгенівського або гамма-випромінювання впливати безпосередньо на ракові клітини або пухлини у внутрішніх органах пацієнта, знищуючи або зупиняючи їх ріст, при цьому намагаючись мінімізувати пошкодження здорових тканин. Таким чином лікування важких стадій онкології може відбуватися без хірургічного втручання та з більшою ефективністю.