Генеральний директор онкодиспансеру Костянтин Яриніч розповів про нове обладнання, яке отримає медзаклад

Перегляди: 1300

Генеральний директор Кіровоградського обласного онкологічного центру Костянтин Яриніч розповів про особливості лінійного прискорювача вартість 36 млн грн, яке медзаклад отримає від МОЗ.

Про це Костянтин Яриніч розповів у коментарі CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ми розраховуємо, що протягом 2024 року отримаємо це обладнання, яке дуже важливо для надання променевої терапії жителям Кіровоградської області і не тільки. Мова йде про лінійний прискорювач. Нам він потрібен для того, щоб ми повністю закінчили оснащення нашого радіологічного центру, адже променева терапія складається з декількох складових: рентген-терапії, яка надається тим пацієнтам, яким треба поверхневе опромінення, внутрішньо-порожнинної терапії, коли треба вводити апарат і опромінювати, кобальтового апарату, який ми закупили цього року і лінійного прискорювача», - розповів Костянтин Яриніч.

Він зазначив, що для лінійного прискорювача потрібно ще облаштувати бункер та докупити дозиметричне обладнання. Все це коштуватиме ще декілька мільйонів гривень.

«Особливість цього обладнання у тому, що воно дуже точково опромінює зони, які потребують лікування. Гарний приклад – головний мозок. Там дуже точкове лікування треба, щоб не втягувати у процес здорові тканини. Це не кобальт, який світить на пухлину, а фотони, які розганяються до величезної швидкості і "бомбують" цю пухлину», – розповів принцип дії обладнання Костянтин Яриніч.

Він також повідомив, що в онкоцентрі є спеціалісти, які вміють працювати з лінійним прискорювачем, але їм потрібно буде трохи часу, щоб звикнути до обладнання.

Нагадаємо, МОЗ за 36 млн грн придбав для обласного онкоцентру систему лінійного прискорювача Elekta Harmony, яка зупиняє ріст ракових пухлин та знищує їх. Загалом МОЗ придбав 15 систем лінійних прискорювачів, їх загальна вартість – 541 млн грн. Все обладнання розподілять по різних онкоцентрах України.