Громадська організація «Флора» розповіла про зменшення ризиків радіаційного забруднення від уранодобувної діяльності

Перегляди: 916

На Кіровоградщині 11 громадських організацій працюють над зменшенням ризиків радіаційного забруднення від уранодобувної діяльності. Про це сьогодні, 4 жовтня, під час пресконференції у CBN розповіла виконавча директорка ГО «Флора» Людмила Шестакова.

 «Ні для кого не секрет, що ми стоїмо на гранітному щиті, і завдяки цьому маємо великі проблеми із здоров’ям людей, маємо забруднену воду та повітря. Стоїть питання зменшення цих ризиків. Ми розуміємо, що зовсім ліквідувати наслідки діяльність діяльності урановидобувної промисловості в нас не вийде, але ми можемо їх зменшити. І 11 громадських організацій намагаються - це зробити, і роблять», - розповіла Людмила Шестакова.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ми зробили запит у нашу лікарню, та поцікавилися,що відбувається у нас з онкозахворюваннями. І результати показали, що іде інтенсивне зростання з кожним роком», - розповідає депутатка Знам'янської міської ради Тетяна Захарчук. І на першому місці у нас стоїть онкозахворювання легень. У рамках нашого проєкту, який ми організовуємо уже зараз, ми зробили обстеження колодязів Знам'янської громади та усіх укриттів освітніх закладів, садочків, шкіл. Бо найбільше радон є підвалах».

За словами Захарчук, після результатів обстеження проведуть ще одну нараду з депутатами міської ради. У перспективі планують встановити потужніші витяжки в школі.

Для громади вони організують три інформкампанії, де люди отримають інформацію про стан колодязної води та про способи захисту від радону.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN

[caption id="attachment_167856" align="alignnone" width="640"] Фото Ігоря Філіпенка, CBN[/caption]