На Кіровоградщині відкрили перший центр захисту дітей, які постраждали внаслідок насильства

Перегляди: 1048

Сьогодні, 5 жовтня, на Кіровоградщині спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні відкрили перший центр захисту та соціально-психологічної підтримки в процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства моделі «Барнахус».

Про це повідомили під час пресконференціі в Кіровоградській ОВА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«1 червня 2023 року в Україні офіційно дали старт пілотному проєкту комплементації міжнародних стандартів правосуддя дружнього до дитини. Пілотний проєкт реалізується в шести областях України, і Кіровоградська область стала однією із них. Нововведення призвані адаптувати кримінальний процес до потреб дітей, сприяти їх реінтеграції та реабілітації. Реалізація проєкту передбачає консолідацію з усіма органами влади, правоохоронною системою та державних інституцій з дотримання прав дітей. Надважливим елементом реалізації нашої політики є створення центрів захисту для дітей, які постраждали або стали свідками злочинів», - розповіла заступниця начальника Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова.

[caption id="attachment_167947" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Як зазначила посадовиця, завдяки міжнародному благодійному фонду «Українська фундація громадського здоров'я» та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, реалізується проєкт впровадження моделі «Барнахус» для захисту дітей, які постраждали або стали свідками насильства в Кіровоградській області. Метою проєкту є створення центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі слідства та правосуддя дітей.

«До статуту комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Кіровоградської обласної ради внесли відповідні зміни, за якими передбачено роботу Барнахусу як структурного підрозділу центру. Облаштування центру організувало представництво міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров'я» та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Для представників прокуратури, ювенальної превенції, слідчому управлінню, судової системи служби в справах дітей, центру соціальних служб, адвокатів, психологів провели відповідний тренінг, а також залучили до програми навчання «Побудова опитування дітей, які постраждали або стали свідками насильства», - додала Катерина Колтунова.

[caption id="attachment_167942" align="alignnone" width="640"] Ван Чі Пхам, керівниця проєктів захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

Барнахус - це міждисциплінарний спеціалізований центр, де багатопрофільна міжвідомча команда, до якої входять представники правоохоронних органів, кримінального судочинства, служб захисту дітей, а також медичні працівники і працівники сфери захисту психологічного здоров'я, співпрацює, щоб забезпечити дітям - жертвам та свідкам насильства - скоординований ефективний захист, послуги та правосуддя, дружнє до дітей.

У разі потреби, дитину до центру захисту спрямовують за ініціативи Ювенальної поліції, Кіровоградської обласної прокуратури або Служби у справах дітей в Кіровоградській області.