Очільник департаменту охорони здоров'я розповів про об'єднання медзакладів на Кіровоградищні

Перегляди: 1489

Сьогодні, 10 жовтня, під час брифінгу в ОВА директор департаменту охорони здоров'я Олег Рибальченко розповів про процес реорганізації медичних закладів на Кіровоградищні.

Як повідомляло CBN, 6 жовтня на 18-ій сесії Кіровоградської обласної ради депутати проголосували за приєднання КНП «Обласний протитуберкульозний санаторій для дорослих Кіровоградської обласної ради» та КНП «Староосотський дитячий обласний протитуберкульозний санаторій Кіровоградської обласної ради» до КНП «Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Причиною реорганізації стало те, що заклад не має можливості укладати пакети медичних послуг та у зв’язку із системними змінами та трансформаційними процесами у системі охорони здоров’я. Такі рішення викликали жваву дискусію серед депутатів обласної ради, зокрема звучала теза, що таким чином санаторії взагалі можуть припинити своє існування.

«Рішення прийняті стосовно тих закладів, які є лише умовними закладами охорони здоров'я. Вони підпорядковані департаменту охорони здоров'я з рішення Обласної ради, але за своєю функцією заклади не несуть медичного характеру. Чотири роки тому, відповідно до розвитку стратегії Протитуберкульозної служби, на рівні держави було визначено, що оздоровлення в санаторіях не впливає на аспекти одужання чи на майбутнє зараження. Це виключно соціальний аспект, який виключили з того часу. Сенс фінансувати такі заклади зник, тому вони перебували на фінансуванні Обласної ради.

За останні 4 роки в цих закладах у двох санаторіях немає відповідного контингенту, як наслідок немає персоналу. Юридично, такі заклади супроводжує юридична група, яка складається з головного лікаря, головного бухгалтера та 4 сторожів. Готуючись до наступного бюджетного року, щоб не допустити нецільового витрачання коштів на утримання керівника, який має заробітну плату та не виконує відповідні функції, ми прийняли рішення про реорганізацію, яка дозволить приєднати ці заклади до Кіровоградського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру та дозволить не допустити розтрачання коштів. Таким чином, в статуті цих закладів відбудуться зміни, вони втратять своє цільове призначення і стануть частиною протитуберкульозної допомоги», - пояснив Олег Рибальченко.

Зі слів посадовця, саме директор закладу буде вирішувати цільове застосування приміщень та призначення персоналу відповідно до потреб мешканців області.

Обласна рада також винесла рішення про реорганізацію КНП «Олександрійський онкологічний диспансер Кіровоградської обласної ради» шляхом приєднання до Олександрійської психіатричної лікарні.

«Сьогодні стоїть питання, що заклад, який несе назву «Онкологічного диспансеру» в умовах жорсткої конкуренції з початку реформування, не несе спеціалізованої функції. Там немає жодного пакета послуг для надання кваліфікованої допомоги та бракує спеціалізованого персоналу. Протягом останніх років, керівництво закладу так і не спромоглось забезпечити на повну заклад кадровими фахівцями через брак лікарів. Щоб ефективно знову упорядкувати систему, депутати узгодили рішення про об'єднання диспансеру з Олександрійською психіатричною лікарнею. Надалі, можливий розгляд питання з приводу інтеграції цих закладів до медичного простору Олександрійського району. Оскільки ми говоримо про формування «кластеру» в місті Олександрія. Вимогами кластерного медичного закладу є наявність 20 і більше медичних направлень», - пояснив Олег Рибальченко.

Як зазначив чиновник, таким чином зберігається можливість отримання медичної допомоги безпосередньо для мешканців міста Олександрія за місцем перебування. Всі лікарі залишаються на своїх посадах, але надалі вони можуть бути частиною закладу, який забезпечує інтегративну медичну допомогу мешканцям всього Олександрійського району.

Наслідками такого рішення може бути часткове скорочення персоналу, яке не відповідає вимогам пакета фінансування від Національної служби здоров'я України.