На Кіровоградщині обговорили потенціал області та урегулювання кризи в урановидобувній галузі

Перегляди: 1090

У Кропивницькому відбулося засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. У ньому взяли участь народні депутати, представники центральних органів державної виконавчої влади, голови РВА, районних рад, міські, селищні, сільські голови.

Також до засідання доєднався онлайн заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Начальник Кіровоградської ОВА окреслив загальні задачі та виклики, з якими справляється область під час повномасштабної війни.

"Прийняли понад 80 релокованих підприємств та бізнесів, 12 закладів освіти різних рівнів, 4 медичні заклади. Презентуючи територію, я завжди наголошую, що наш край - край хліборобів. Два зібраних під час війни врожаї підтверджують те, що ми не втратили лідерських позицій у цій галузі", - сказав Андрій Райкович.

Також очільник ОВА зазначив, що в області проживають понад 90 тисяч вимушених переселенців, які потребують не лише соціальної та гуманітарної підтримки, а багато хто з них - і стабільної роботи, тому є зацікавленість як на місцевому, так і на загальнодержавному рівні у створенні робочих місць, зокрема й шляхом розвитку в області виробничих потужностей.

"Потенціал регіону може бути більш потужним та використаний для масштабної переробки всіх напрямків агропродукції, овочів, фруктів тощо, це мусить бути не лише регіональню метою, а й державною стратегією", - наголосив Райкович.

На Конгресі обговорили також проблематику функціонування урановидобувної галузі в області.

Перший заступник начальника Кіровоградської ОВА Павло Конопко зазначив, що з 2020 року ДП "СхідГЗК" перебуває у режимі реальної загрози зупинки виробництва. Однією з основних причин кризового стану підприємства є відсутність протягом багатьох років єдиної державної стратегії щодо розвитку уранової галузі та відсутність державної підтримки таких підприємств.

Ефективними заходами з урегулювання кризової ситуації на державному рівні Кіровоградська ОВА вбачає об'єднання ДП "СхідГЗК" з ДП "НАЕК" "Енергоатом", опрацювання питання щодо виділення коштів на ліквідацію кредиторської заборгованості ДП "СхідГЗК", зокрема і з виплати заробітної плати працівникам, дотування уранового виробництва державним коштом.

Учасники обговорили й проблеми громад. Прикладом, Рівнянський сільський голова Олександр Пєшехонов звернувся до Міністерства освіти і науки України, аби змінити підходи до розподілу державної субвенції на придбання шкільних автобусів.

"До повномасштабної війни було 8 автобусів, 6 з яких ми віддали на потреби ЗСУ. Наразі доводиться робити по 3 рейси, тобто дітям треба вставати значно раніше і пізно повертатися додому", - сказав Пєшехонов.

Як повідомлялося, Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України створений для сприяння ефективному завершенню реформи місцевого самоврядування. Взаємодіє з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми всеукраїнськими асоціаціями та міжнародними організаціями.