«Кір - одна із причин смертності дітей раннього віку», - керівниця обласного центру контролю та профілактики хвороб Надія Оперчук

Перегляди: 769

Кір немає специфічного лікування та є однією із причин смертності дітей раннього віку.

Про це у проєкті «Нові правила» розповіла керівниця Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Надія Оперчук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У 2017-2019 році в Україні на кір перехворіли 112 тисяч людей, тоді зафіксували 49 чи 41 випадок летальних випадків від кору. За попередніми даними, до 2017 року не було достатньо вакцин проти кору, краснухи та епідемічного паротиту», - повідомила Оперчук.

За її словами, зараз на Кіровоградщині проводять наздоганяючу компанію проти кору краснухи та епідемічного паротиту. Бо кір – така вірусна інфекція, і вона є найзаразнішою.

«Якщо з одним хворим на кір проконтактує 10 невакцинованих людей, та 9 із них захворіє на кір. Через війну багато дітей вчасно не отримали вакцинацію. Кір має циклічність, якраз після 2019 року, коли був спалах в Україні, пройшов певний період часу. Зараз в країні зафіксували 43 випадки на кір, тому Міністерство охорони Здоров’я прийняло рішення зробити верифікацію, і перевірити всіх дітей віком від одного року до 18 років, чи всі мають перше та друге щеплення. Ми також провели це дослідження в області: майже 5000 дітей не отримали щеплення», - розповіла Надія Оперчук.

Розмову з Антоніною Кодрул начальницею відділу охорони материнства та дитинства, імунопрофілактики управління з розвитку та організації медичної допомоги дорослому та дитячому населенню департаменту охорони здоров’я ОВА та керівницею Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Надія Оперчук повністю можна переглянути завтра о 19:00 у відеопроєкті «Нові правила» на сайті та ютуб-каналі CBN.