На Кіровоградщині планують розширити лінію вирощування сіянців дерев за 70 млн грн

Перегляди: 950

У філії «Чорноліське лісове господарство» планують розширити наявну лінію вирощування сіянців із закритою кореневою системою за 70 млн грн.

Про це під час брифінгу в ОВА повідомив директор Центрального лісового офісу ДП «Ліси України» Олександр Дзюбенко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У філії «Чорноліське лісове господарство» заплановано розширення наявної лінії з вирощування сіянців лісоутворюючих порід із закритою кореневою системою обсягом до 3,5 млн штук. Орієнтовна вартість проєкту складає 70 млн грн. Дана кількість високоякісного посадового матеріалу дасть можливість закрити потребу сіянців повністю на Кіровоградщині, а залишок забезпечуватиме суміжні регіони», - розповів Олександр Дзюбенко.

Зі слів посадовця, загальна площа лісів у Кіровоградській області становить 130 тис. га, з них 81% - твердолисті насадження, 6% - хвойні, дволисті - 2%, решта - 11%. Виділені кошти виправдані закупівлею спеціальних касет, субстрату, в яких зростає саджанець, також створенням спеціальних полів та оптимальних умов, які надають змогу формуватись сіянцям із закритою кореневою системою. Це надає можливість круглий рік, окрім періоду сильних заморозків, створювати лісові культури.

Також Олександр Дзюбенко зазначає, що за 3 квартали 2023 року у філіях по області площа утворення лісів становить 134,2 га. На осінь 2023 року вже заплановані заходи з відновлення на площі 338,1 га: лісовідновлення - 98 га, лісорозведення на території, де їх раніше не було - 239,6 га.

«Щодо лісових пожеж: трапляються випадки, коли починається загоряння від збитої ракети чи російського дрона. Велику територію області займають листяні насадження, що провокує виникнення невеликої кількості великих лісових пожеж. В плані капітальних інвестицій також затверджена купівля автомобіля Mitsubishi L 200 - це оптимальне авто з бочкою в кузові, щоб реагувати на виникнення лісових пожеж. Всього заплановано освоїти 4 млн 200 тис. грн на охорону лісу від пожежної небезпеки.

Всього у 2023 році філії Кіровоградської області планують отримати капітальних інвестицій на суму 28,4 млн грн, окрім 70 млн грн, які заплановані на розширення лісонасіннєвого комплексу. Капітальні інвестиції спрямують на придбання необхідного господарського інструментарію та техніки, протипожежної техніки, облаштування рекреаційних пунктів та спецтранспорту», - розповів Олександр Дзюбенко.

Як повідомляло CBN, на Кіровоградщині у лісонасіннєвому центрі виростили перші 147 тис. сіянців дерев із закритою кореневою системою, з них 108 тис. сіянців дуба звичайного і 39 тис. сіянців сосни кримської.