У Кропивницькому поліція встановлює осіб, причетних до загибелі лебедів

Перегляди: 2196

Тіла загиблих пташенят лебедів знайшли на набережній у середмісті Кропивницького, а також неподалік Ковалівського парку - орнітолог стверджує, що птахів, ймовірно, цілеспрямовано вбили. Також знайшли ще одне травмоване пташеня.

Про це CBN повідомила зооволонтерка Наталя Борисова.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами активістки, вперше вона побачила мертве пташеня позавчора, 16 жовтня, на набережній неподалік магазину «Сільпо». Тіло птаха знаходилося у воді, біля очерету.

«Вчора я виклала на свою сторінку у фейсбук цю інформацію і зв'язалася з орнітологом. Хотіла дізнатися, що робити з іншими птахами, адже для них зберігається велика небезпека. Орнітолог відповів, що він може зробити розтин птаха, щоб зрозуміти, що з ним сталося. Бо ми не сподівалися побачити таке. Буває, що люди загодують чимось, або птах отруюється - всяке може статися. Але коли дістали лебедя, то вже було видно, що горло у нього перерізане. Також у нього був відкритий перелом крила, воно майже відламане було, зламана ліва лапа. Орнітолог сказав, що ситуація могла бути такою: можливо, як птаху різали горло, то наступили на крило, бо він пручався, і таким чином зламали також лапку. Це жорстока насильницька смерть для птаха. Поліцію викликали одразу, вони приїхали та прийняли мою заяву», - зазначила Наталія Борисова.

Орнітолог Станіслав Гужявічус розповів CBN, що мертвих пташенят насправді двоє: одного знайшли на набережній, тіло іншого - на мікрорайоні Ковалівка. За словами ветеринара, травми обох птахів свідчать про те, що їх зарізали. Пташенятам було близько чотирьох місяців і вони входили до зграї, яка загалом налічувала дев'ять лебедів - двох дорослих особин та їх потомство.

[caption id="attachment_168900" align="alignnone" width="640"] Фото: Instagram Stories акаунту bird_shelter.ua[/caption]

«У першого лебедяти, яке знайшли на набережній, перерізане горло і роздроблена плечова кістка - на неї наступили, коли різали горло птаха. У мене наразі є ще одне живе лебедя, його привезли пожежники. Чоловік, який виловив птаха з річки, стверджував, що лебідь наткнувся на високовольтний провід. Але слідів опіків немає і кістка роздроблена так, ніби від удару. Я сумніваюся, що це можливо зробити, зачепившись за провід. Наразі пташеня я прооперував, крило довелося ампутувати», - розповів CBN ветеринар-орнітолог Станіслав Гужявічус.

[caption id="attachment_168906" align="alignnone" width="640"] Фото: Instagram Stories акаунту bird_shelter.ua[/caption]

[caption id="attachment_168907" align="alignnone" width="640"] Фото: Instagram Stories акаунту bird_shelter.ua[/caption]

Речниця ГУ Нацполіції Віталіна Бевзенко розповіла, що заяву зареєстрували, наразі за фактом події проводиться перевірка, а також встановлюються особи, які можуть бути причетними до вчинення цих дій.