“Українська команда” вимагає скасувати постанову, яка ставить під загрозу волонтерський рух

Перегляди: 415

“Українська команда” вимагає від Уряду скасувати постанову, яка ставить під загрозу весь волонтерський рух.

Про це CBN повідомили представники "Української команди".

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначається, постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2023 року № 953 з 1 грудня 2023 року значно посилюються вимоги до документального оформлення гуманітарної допомоги, що надходить від благодійних організацій й організацій – донорів з-за кордону. Реалізація цієї постанови може повністю паралізувати роботу волонтерських організацій в прийомі та розподілі гуманітарних вантажів.

Запровадження нового порядку паралізує роботу волонтерських організацій насамперед тому, що дозвіл на пропуск гуманітарної допомоги на територію України буде надаватися виключно після її попередньої реєстрації у автоматизованій системі.

Це значить, що іноземний донор має надати точний та деталізований перелік гуманітарного вантажу, який потрібно внести в систему. Часто вантаж іноземних донорів формується з тисячі приватних пожертв громадян інших країн. Ніхто не складатиме детальний перелік донорської допомоги. Буде: «беріть або відмовляйтесь».

Українським волонтерським організаціям доведеться відмовлятися від гуманітарних вантажів просто через формальну бюрократичну вимогу.

Також в порядку визначені стислі терміни у доставці та розподілі гуманітарних вантажів. Непередбачувані умови війни не дозволять завжди їх дотримуватися.

Ще одна проблема: порядком передбачений обов’язковий електронний звіт від кінцевого отримувача гуманітарної допомоги. Але постає запитання, як отримати звіт від військових “на нулі” з окопів чи від мешканців прифронтових міст, які щодня перебувають під ворожими обстрілами?

Окрім цих, є ще 17 пунктів, недотримання яких несе загрозу для волонтерської організації бути виключеною з отримувачів міжнародної гуманітарної допомоги.

Фактично з 1 грудня діяльність волонтерських організацій в забезпеченні гуманітарної допомоги буде поза законом та у правоохоронних органів з’являться підстави порушувати щодо волонтерів карні справи. "Українська команда" наголошує, що Уряд має розуміти, що новим порядком зупиняє допомогу військовим та мільйонам простих українців, які її критично потребують.

“Українська команда” закликає уряд скасувати постанову №953 та новий порядок реєстрації гуманітарних вантажів, не заперечуючи, що потрібно покращувати облік гуманітарних вантажів, але у співпраці з волонтерами.