Протест у Гайвороні проти виділення коштів на стадіон: міський голова відповів, чому гроші не направлять на ЗСУ

Перегляди: 815

Міський голова Гайворона Роман Волуйко прокоментував акцію протесту проти виділення 5 млн грн з міського бюджету на реконструкцію стадіону, яка пройшла перед Гайворонською міською радою 17 жовтня.

Про це повідомляє Гайворонська міська рада на своїй сторінці у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«На мою думку, ситуацію, яка виникла, спровокувала група людей, які, напевне, не зовсім розуміються або не хочуть розбиратися в питаннях щодо повноважень органів місцевого самоврядування та вимог Бюджетного кодексу України, які міська рада має виконувати. Питання «дрони або стадіони» в тому аспекті, в якому подають протестувальники, не може стосуватися Гайворонської міської територіальної громади. Тому що ми готові допомагати військовим, але можемо це робити лише в правовому полі. Згідно чинного законодавства фінансування здійснюється місцевим бюджетом відповідно до статей 89 і 91 Бюджетного Кодексу України (БКУ), якими визначений перелік видатків, які можуть здійснюватися з місцевих бюджетів. Зокрема, можуть здійснюватися видатки на заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки місцевого значення. Відповідно до статті 85 БКУ забороняється планувати та здійснювати видатки, не віднесені до місцевих бюджетів Бюджетним кодексом. Такі видатки здійснюються шляхом надання міжбюджетного трансферу з відповідного місцевого бюджету», - розповів міський голова.

Посадовець зазначив, що міська рада може підтримувати ЗСУ лише шляхом сувенцій до державного бюджету. Тобто, та чи інша військова частина повинна обґрунтувати свої потреби та обсяг коштів у поданні.

«В той же час закуповувати індивідуально для наших земляків-військових те чи інше обладнання за рахунок місцевого бюджету ми однозначно не зможемо. На сьогодні єдиний спосіб — це прямий зв’язок з військовим, підтримка його родичів, які можуть отримувати перераховані кошти не з місцевого бюджету, а від громадян чи юридичних осіб на власний картковий рахунок. І міська рада постійно оголошує на своїх інтернет-ресурсах про збір коштів для потреб військових, працівники міської ради, комунальних закладів і установ також до цього завжди долучаються, а ще проводять різні акції, ярмарки на підтримку ЗСУ, роблять окопні свічки, плетуть маскувальні сітки, які передаємо військовим підрозділам», - розповів Роман Волуйко.

Нагадаємо, 17 жовтня перед Гайворонською міською радою пройшла акція протесту проти виділення майже 5 млн грн з міського бюджету на реконструкцію місцевого стадіону. До пікету долучилися майже 300 осіб, які вимагали передати ці кошти на потреби ЗСУ.

Фото: скріншоти з відео з соціальних мереж