У Кропивницькому обговорили облаштування та догляд Алеї почесних воїнських поховань

Перегляди: 1920

У Кропивницькому рідні загиблих воїнів обговорили з місцевою владою облаштування та догляд Алеї почесних воїнських поховань на Далекосхідному цвинтарі.

Про актуальні питання благоустрою та утримання у належному стані Алеї почесних воїнських поховань рідні загиблих розповіли журналістам CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Зі слів Інни Зозулі, сестри загиблого військового, родичі загиблих готові за власний кошт встановлювати камери задля збереження порядного вигляду поховань.

«З могил наших захисників знімають стяги, шеврони, крадуть квіти, з рогаток стріляють по портретах і розбивають рамки. Ми вже готові самі поставити камери власним коштом, щоб трохи зменшити подібні випадки. Також там чимало собак бігають, які риються по могилах та справляють нужду. Неодноразово скаржились і на те, що нерівні ряди між могилами, хоча там мала бути плитка для алеї. Так, після візиту представників місцевої влади директор Далекосхідного цвинтаря разом з робітниками почали щось вимірювати та намагатись рівняти, але це нічого не дало - останню вириту могилу взагалі викопали незрозуміло як», - розповіла Інна Зозуля.

Також у родичів загиблих військових виникли нарікання щодо пам'ятників, які обрала Кропивницька міська рада.

«Ще у травні нам показали проєкт пам'ятників, який аналогічний пам'ятникам на Рівненському кладовищі. Спочатку ми цей проєкт відправили на доопрацювання, того що нам не сподобалась якість, адже аналогічні пам'ятники встановили хлопцям, які воювали під час АТО. Майже всі вже зіпсувались, від них шматки повідпадали. Отож ми вирішили в спільному чаті методом голосування, яке тривало два місяці, один гідний варіант. Місцева влада наче також погодилась, але потім ми отримали відповідь, що у них немає спеціаліста, який міг би це реалізувати. Ми самі знайшли фахівця в Києві, нам зробили пам'ятник у вибраному форматі 3D, ми його оплатили, але потім нас знову почали готувати до того, що вид пам'ятників міняти не будуть», - скаржиться Інна Зозуля.

Питання виникають також і щодо портретів воїнів, які викарбувані на гранітному кубі. Сестра загиблого воїна скаржиться на те, що риси у портретах спотворили, а також інколи невірно вказують прізвища та імена.

Як повідомила Кропивницька міська рада у Facebook, під час зустрічі заступника міського голови Олександра Вергуна з рідними загиблих та померлих військовослужбовців, виникла пропозиція щодо посилення патрулювання поліцейських біля кладовища і залучення міської дружини до охорони території.

Також нині планується проєкт реконструкції Алеї почесних воїнських поховань на Далекосхідному цвинтарі, який будівельники розпочнуть після висновку експертизи проєкту меморіалу.

Щодо вибору пам'ятників, Кропивницька міська влада зазначила, що планується ще одна зустріч, на яку запросять кропивницьких підприємців, які працюють у сфері ритуальних послуг. Під час наступної зустрічі фахівці предметніше поспілкуються щодо кошторису робіт, матеріалів, виконавців, щоб остаточно прийняти рішення.