Місцеві бюджети: як вилучення військового ПДФО може вплинути на громади

Перегляди: 955

Вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів позбавляє можливості допомагати ЗСУ та підтримувати мешканців громад.

Таку думку оприлюднив у Facebook очільник обласної організації партії «Удар Віталія Кличка» Віталій Линник.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ідея центральної влади щодо вилучення з місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців, значно ослабить громади, позбавить їх можливості допомагати силам оборони та надавати якісні послуги жителям, зруйнує головний принцип реформи децентралізації та при цьому не принесе жодної користі для Сил оборони України.

Владі не вдалося в “турборежимі” протягнути у другому читанні законопроект №10037, який позбавляє місцеві бюджети надходжень від т.з. “військового ПДФО”. Зрив планів влади став можливим завдяки активному відстоюванню своєї позиції представниками місцевого самоврядування за підтримки військових.

На жаль, влада не відмовилася від планів вилучення коштів “військового ПДФО” з місцевих бюджетів. На наступному тижні (6-10 листопада) в парламенті запланований розгляд законопроекту 10037 в повторному другому читанні.

Результат вилучення «військового» ПДФО з місцевих бюджетів буде очікувано сумний: ні грошей, ні допомоги. Бо ці кошти просто розчиняться в державному бюджеті. Якщо влада забере «військовий ПДФО» громади вже не зможуть допомагати військовим, як раніше.

Зараз громади працюють з військовими частинами напряму. Здійснюють забезпечення Об’єднаних сил Збройних сил України швидко та напряму у військові підрозділи, що рятує життя захисників і захисниць.

Захисники самі відзначають, що знаходяться в конструктивному діалозі з місцевою владою, тоді як «в центрі» їх не завжди чують. Військові вимагають знайти шляхи, щоб ці кошти залишилися у громад.

До того ж, ці витрати бачить кожен мешканець. Місцева влада звітує за кожну витрачену гривню. Натомість в центральному бюджеті ці кошти просто “розчиняться” без жодної користі для наших військових.

Політичні спекуляції влади навколо окремих випадків неефективного використання коштів на місцях не мають стати приводом для руйнування фундаменту місцевого самоврядування.

Адже надходження з ПДФО є основою для фінансування базових потреб існування та розвитку громад. А перерозподіл надходження ПДФО з місцевих бюджетів до державного лише розмиє ці кошти та не матиме жодного позитивного ефекту для забезпечення захисників.

Окрім того місцева влада регулярно виділяє кошти на допомогу захисникам:

- З місцевих бюджетів вже перераховано на безпеку та оборону понад 45% від військового ПДФО. До прикладу, за даними Мінекономіки, органи місцевого самоврядування купили дронів тільки через Prozorro більш як на 1 млрд грн;

- Міста, села і селища безпосередньо виділила станом на зараз 28,7 млрд грн, у тому числі перерахували пряму фінансову допомогу в розмірі 14,8 млрд, купили обладнання і техніки на 7,04 млрд, виділили на облаштування військових ліній захисту 0,71 млрд грн;

- На лікування поранених, особливо в прифронтових громадах;

- На реабілітацію ветеранів;

- На забезпечення необхідним родин військовослужбовців.

Як компроміс місцева влада пропонує збереження «військового» ПДФО в місцевих бюджетах з обов’язковим встановленням вимоги про перерахунок 70% від нього на сили безпеки та оборони. Це дозволить військовим підрозділам й надалі отримувати забезпечення з місцевих бюджетів швидко та доступно.

Також необхідно якнайшвидше ухвалити вже зареєстровані у В законопроекти №9559-д та 9560-1, які легалізують витрати громад на оборону та дозволять місцевій владі допомагати нашим військовим без загрози кримінальної відповідальності.

Законодавче визначення прямого права місцевого самоврядування допомагати військовим підрозділам, дасть можливість громадам фінансувати розвиток виробництва для ВПК.

Уряд має розуміти, що позбавлення фінансової самодостатності місцевого самоврядування - це атака на стійкість нашої країни. Міцний тил, працююча економіка, медична, освітня, соціальна сфери - це запорука стійкості та важливий чинник нашої Перемоги. І саме це забезпечується на рівні громад.