В Україні набрав чинності закон, який забороняє використовувати феєрверки та петради

Перегляди: 800

Учора, 6 листопада, в Україні набрав чинності закон про заборону використання та розповсюдження салютів, феєрверків та петард класів F2, F3, F4.

Про це повідомляється на сайті Верховної ради України.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Згідно з законом №7438, в Україні забороняється:

- використання феєрверків (піротехнічних виробів, призначених для використання під час розважальних заходів) класів F2, F3, F4;

- продаж та/або передача будь-яким способом феєрверків класів F2, F3, F4;

- продаж та/або передача будь-яким способом феєрверків класу F1, особам, які не досягли 16-річного віку.

Нагадаємо, 28 грудня 2021 року була оприлюднена електрона петиція «Про заборону використання петард, феєрверків та інших піротехнічних виробів. Закриття усіх магазинів піротехніки». 3 червня 2022 року Президент України дав відповідь, в якій підтримав ініціативу, адже використання феєрверків та інших піротехнічних засобів у період воєнного часу провокує дискомфорт у громадян через гучні звуки.

Також Президент підтримав ініціативу врегулювання застосування піротехніки під час воєнного стану на законодавчому рівні та доручив Кабінету міністрів розглянути це питання.

6 червня 2022 року відповідний проєкт Закону №7438 зареєстрували у Верховній раді України. Згодом, 16 серпня 2022 року, народний депутат Ярослав Железняк повідомив в Telegram про те, що Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення контролю за використанням та обігом піротехнічних виробів, який підтримали 250 депутатів.

У квітні 2023 року Верховна Рада ухвалила закон, який заборонив продаж та використання феєрверків трьох класів. 2 травня 2023 року Президент України підписав відповідний закон, повідомив нардеп Ярослав Железняк в Telegram.