Кропивницька міськрада розглянула пропозиції щодо зміни церемонії поховання військових

Перегляди: 1153

У Кропивницькому міська рада розглянула пропозиції кропивничан, які просили змінити церемонію прощання з військовими.

Про це повідомив заступник міського голови Олександр Мосін 20 листопада під час брифінгу в Кропивницькій міській раді.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Всі питання були обговорені з активом родин наших загиблих героїв, ТЦК та за участі УПЦ. Пропозиції були розглянуті, в тому числі й депутатами міської ради та виконавчими органами, та враховані. Церемонія поховання проводиться відповідно до вимог Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України щодо військового поховального ритуалу», - розповів Олександр Мосін.

Як зазначив посадовець, окрім церковної панахиди, також є і громадська. Під час поховання приспускаються прапори на флагштоках, додатково чергує бригада швидкої медичної допомоги та патрульна поліція, яка перекриває рух транспорту. У разі необхідності встановлюються намети для захисту від сонця влітку, а взимку - від дощу і снігу.

Олександр Мосін пояснив, чому організацію церемонії прощання у середмісті Кропивницького не підтримали. З його слів, це пов'язано з безпекою громадян.

«Думки щодо організації церемонії прощання у центральній частині міста не однозначні. Не підтримали цю пропозицію представники військкомату, правоохоронні органи. Пов’язано це із забезпеченням, в першу чергу, безпеки громадян. Не підтримав пропозицію і керівник єпархії ПЦУ архієпископ Марк. Тут потрібно враховувати, що час, коли місто прощається із захисниками, це не тільки зона відповідальності для влади, а й питання рівня громадянської свідомості для кожного», - розповів чиновник.

Окрім цього, заступник міського голови розповів про те, що нині вже розробили проєкти реконструкції Алей почесних поховань на Рівнянському та Далекосхідному кладовищах. На Рівнянському кладовищі роботи майже завершуються.

Після обговорень із родинами загиблих героїв вигляду памʼятників, на території Далекосхідного кладовища головне управління житлово-комунального розвитку міської ради проводитиме відповідні процедури, після чого розпочне виконання робіт.

Додатково на території Алеї почесних воїнських поховань ще встановили відеоспостереження, а також передбачається організація охорони обʼєкта і контролю. Пов'язано це з тим, що родини загиблих військовослужбовців неодноразово скаржились на випадки вандалізму щодо їхніх могил.