Полярник з Кропивницького розповів про «білі ночі» в Антарктиці (фото)

Перегляди: 1502

Кропивницький метеоролог Дмитро Кричун, який нині знаходиться у складі 28-ї української наукової експедиції на станцію «Академік Вернадський», продемонстрував світлини «білих ночей».

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначається, «білі ночі» додають роботи метеорологам, зокрема, коли небо безхмарне. Це пояснюють тим, що тривалість світлового дня значно зростає. В таких умовах, вчені щогодини вимірюють концентрацію аерозолів в атмосфері завдяки аерозольному сонячному фотометру Microtops.

Це важливо, адже на основі таких вимірювань потім створюються кліматичні моделі не лише для полярних регіонів, а й для всієї Землі.

«Біла ніч» — ніч, характерна для високих широт влітку, коли сонце ненадовго заходить за обрій. Протягом білої ночі тривають сутінки, освітленість небосхилу опівночі близька до вечірньої.

Як повідомляло CBN, у рамках 28-ї української антарктичної експедиції на станцію «Академік Вернадський» відправились двоє кропивничан - метеоролог Дмитро Кричун та системний адміністратор Сергій Салло.

Фото: Дмитро Кричун, Тарас Перетятко, Сергій Разумний.