З 15 грудня на Кіровоградщині діятиме заборона на вилов раків

Перегляди: 623

У період з 15 грудня 2023 року по 30 червня 2024 року на Кіровоградщині діятиме заборона на вилов раків.

Про це йдеться в наказі Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначається, заборона діятиме з метою створення сприятливих умов для виношування ікри та збільшення чисельності популяції раків у водоймах Кіровоградщини. Інспектори Кіровоградського рибоохоронного патруля посилять контроль на водоймах.

За вилов раків під час заборони передбачається покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 грн.

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків.

Довідково: річкові раки живуть від 15 до 20 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 осіб.

Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у весняно-літній період, коли температура води досягає 21-23°C.