Український інститут національної пам'яті виніс фаховий висновок щодо назви Олександрії

Перегляди: 2797

Український інститут національної пам'яті виніс фаховий висновок щодо належності назви міста Олександрія до символіки російської імперської політики.

Про це йдеться на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Назва міста Олександрія Кіровоградської області як така, що пов’язана з реалізацією російської колоніальної політики, відповідно до підпункту «є» пункту 4 частини першої статті 2 Закону, належить до символіки російської імперської політики», - йдеться у висновку УІНП.

Журналісти CBN звернулись до олександрійського краєзнавця Віктора Голобородька, який висловив свою думку щодо висновку УІНП та розповів про подальші дії комісії УІНП.

«Будь-яке рішення комісії УІНП має рекомендаційний характер. УІНП, як державний орган, може послухати експертну комісію або ні. Також може мати своє власне бачення. Далі буде все, як передбачено в процедурі: УІНП має сформувати позицію і подати її у комітет Верховної ради, як то передбачено законом. Своєю чергою, комітет Верховної ради має розглядати це подання та потім вирішувати: ухвалювати або не ухвалювати.

Я прочитав фаховий висновок УІНП. Я вкрай здивований аргументацією, тому що на сайті немає відповіді на ключове питання - як конкретно має відношення назва «Олександрія» саме до російського імперського наративу. У висновку не посилаються на перші укази про створення Олександрійського повіту. Мабуть, тому що краєзнавці вже довели, що ті укази 18 ст. жодним чином не указують на зв'язок з імперською родиною. На мою думку, причини для перейменування необґрунтовані. Підставних доказів для перейменування немає, як і аргументації», - розповів Віктор Голобородько.

Як повідомляло CBN, раніше Інститут пам’яті рекомендував перейменувати Олександрію. Підставою для перейменування називають те, що 1784 р. Усиківку перейменували на Олександрівськ (згодом на Олександрію), на честь онука російської імператриці Катерини ІІ та майбутнього імператора Олександра І.

Аби отримати роз'яснення щодо рішення УІНП, влітку CBN звернулось Віктора Голобородька, який зазначив, що назва міста лише теоретично може бути пов'язана з колоніальною російською політикою.

«На сьогодні ми не знаємо остаточного джерела, в якому б вказувались точні дані щодо походження назви міста. Тому стверджувати про губернське або ще якесь коріння, яке безпосередньо пов’язане з російським царським двором, або з реалізацію певних імперських амбіцій, ми не можемо. Версії про походження назви від імені російських представників, одну з яких вказав Український інститут національної пам’яті, не мають підстав. Жодних задокументованих указів про перейменування міста на честь когось не знайдено. Це лише одна з теорій», - розповів Віктор Голобородько.

У відповідь на рекомендацію УІНП, міський голова Олександрії Сергій Кузьменко зазначав, що топонімічна комісія разом з краєзнавцями повинна провести виважене і толерантне дослідження, на основі якого потім звернутись до Верховної ради. Також комісія повинна звернутись до Інституту пам‘яті за роз‘ясненнями й з’ясувати їхні джерела. Окрім того, міський голова у своєму Telegram-каналі опублікував опитування щодо думки містян про перейменування Олександрії. Всього в опитування взяли участь понад 16 тис. осіб, 91% з яких - проти перейменування міста. Ще 7% вважають, що перейменування потрібно, 2% – мали інші варіанти відповіді.

Також 20 серпня відбулась акція протесту під стінами Українського інституту національної пам’яті в Києві. Молодь, своєю чергою, запропонувала свою версію походження назви, згідно з якою «Олександрія» - самоназва міста.