З 1 грудня змінюються правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги в Україні

Перегляди: 669

Верховна Рада 8 листопада ухвалила законопроєкт № 9111, за яким змінюються умови ввезення в Україну гуманітарної допомоги. На рівні закону запроваджують електронну систему обліку гуманітарної допомоги. Повідомляє Урядовий портал.

Придбані благодійними організаціями за кордоном товари, які при ввезенні в Україну задекларовані як гуманітарна допомога, можуть бути визнані гуманітаркою. Ключова умова – їх безоплатна передача набувачам протягом 90 днів з дати перетину митного кордону. Раніше це могли бути зареєстровані в Україні благодійні фонди та громадські організації з визначеними напрямками статутної діяльності. Тепер до переліку додаються іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні. Відбудеться спрощення ввезення та обліку дронів, турнікетів та інших товарів, які в Україні передаються безоплатно, а за кордоном купуються. Раніше гуманітарною допомогою могли визнаватись лише ті товари, що були безоплатно отримані від донора.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Але волонтери стверджують, що цей законопроєкт чи це ускладнює їхню роботу. Чинності законопроєкт № 9111 набуде уже 1 грудня.

Що саме змінилося для волонтерів, та чи ускладнює їхню роботу, розповіла голова громадської організації «Серця матерів Кіровоградщини», Інеса Колпак.

«Моє враження про законопроект № 9111 - це просто знищення волонтерства. Мене не знайомили із закордонними партнерами. Це наші напрацювання із 2014 року, люди там так само зібрали якусь допомогу, передали нам. Тепер нам буде потрібен на кожну річ акт прийому. Зараз із волонтерською діяльністю будуть виникати проблеми. Нам треба знайти на волонтерських засадах айтішника, бухгалтера, людину, яка буде писати звіти. У нас все на громадських засадах. Де брати кошти, щоб когось залучити до цієї роботи? Якої вистачає, починаючи від центра і закінчуючи запитами з військових частин. Ми будемо займатися волонтерством, але на місцевому місті не будемо займатися гуманітарною допомогою. Будемо переходити на якісь просвітницькі заходи, будемо якось тут людей об’єднувати», - говорить волонтерка Інеса Колпак.

Своєю думкою щодо законопроєкту поділилися і волонтерка благодійного фонду «Мачок» Ольга Мачок.

«На перший погляд, це біда. Бо, наприклад, багато людей не оформлювалися, як волонтерські, благодійні, чи громадські організації, а отримували допомогу від інших фондів. Тепер так не вийде. А організації, які оформлені, в них найлегше буде перегнати авто, бо раніше в законодавстві не було такого пункту, що автівку можна передати фізичній особі, а тепер можна. Тобто тепер авто можна передати саме військовому, а не тільки його підрозділу. Це такий плюс. Але є деякі нюанси: якщо авто подароване, то потрібно усе правильно записати, потрібно еквівалент вписувати тієї гуманітарної допомоги, яку завозять. Якщо говорити щодо допомоги ВПО, то там біда, має бути оформлення, потрібно повністю все прописувати, її потрібно роздати за місяць, та зробити звіти по цьому. Малі фонди цим займатися не будуть», - розповіла Мачок.

Заступниця начальника Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова повідомила CBN, що планує зібрати усіх волонтерів та волонтерські організації, аби обговорити, як працювати надалі.