Олександрійська міськрада виступила за збереження назви міста

Перегляди: 1131

Сьогодні, 5 грудня, на 36-й сесії депутати восьмого скликання Олександрійської міської ради звернулись до Верховної Ради та Президента України з проханням зберегти історичну назву міста.

Про це повідомляє Олександрійська міська рада.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«На жаль, надані Олександрійською міською радою до УІНП аргументи та висновки не стали предметом обговорення Експертної комісії при підготовці Висновку, а на саме засідання не було запрошено представників громади, які могли б аргументувати свою позицію та взяти участь у відкритих обговореннях, що, на нашу думку, і сприяло ухваленню суб’єктивного, сформованого на особистих оцінках конкретних дослідників, висновку.

З огляду на вище перелічене, просимо з розумінням та повагою поставитись до позиції жителів міста та депутатів міської ради щодо назви міста, яке, на нашу думку, не порушує норми антиколонізаційного законодавства та навпаки, стверджує наратив єдності міста та України з європейською спільнотою, що є органічною складовою формування європейської цивілізації, фундаментом для спільних з країнами Європи демократичних цінностей», - йдеться у зверненні.

Як повідомляло CBN, Український інститут національної пам’яті виніс фаховий висновок щодо належності назви міста Олександрія до символіки російської імперської політики.

У відповідь на рекомендацію УІНП, міський голова Олександрії Сергій Кузьменко зазначав, що топонімічна комісія разом з краєзнавцями повинна провести виважене і толерантне дослідження, на основі якого потім звернутись до Верховної ради. Також комісія повинна звернутись до Інституту пам‘яті за роз‘ясненнями й з’ясувати їхні джерела. Окрім того, міський голова у своєму Telegram-каналі опублікував опитування щодо думки містян про перейменування Олександрії. Всього в опитування взяли участь понад 16 тис. осіб, 91% з яких – проти перейменування міста. Ще 7% вважають, що перейменування потрібно, 2% – мали інші варіанти відповіді.