У Кропивницькому юдеї розпочали святкування Хануки (фоторепортаж)

Перегляди: 2026

Сьогодні, 7 грудня, у Кропивницькому ввечері юдеї розпочали відзначення «свята восьми свічок» - Хануки.

«Ханука відзначається 25-го числа місяця Кислева, яке цьогоріч випало на 7 грудня. Відсьогодні, впродовж восьми днів, о 17:00 ми ставитимемо свічки в синагозі в пам'ять про чудо, яке зробив Господь.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Все почалось з того, що греко-асирійці намагались захопити Ізраїль. І коли вони його захопили, вони вирішили розповсюдити свій вплив на євреїв й духовно. Тоді вони почали заважати юдеям дотримуватися всіх традицій, на що Маттітьягу династії Хасмонеїв та п'ятеро його синів почали повстання і здобули перемогу. Потім, разом з іншими євреями, вони перемогли греко-асирійців та прийшли до храму, аби відновити його.

Там вони знайшли лише один дзбан не опоганеної загарбниками олії, котрої повинно було вистачити на один день та запалили світильник. Але Бог зробив диво — олії вистачило на 8 днів горіння. Це час, який необхідний для виготовлення нової олії», - розповів CBN головний рабин Кропивницького Дан Закута.

На честь Хануки юдеї запалюють свічки, які символізують номер дня свята (в перший день - одна свічка, у восьмий - вісім) та мають горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. Окрім цього, є ще головна свічка - «шамаш», якою запалюють всі інші.

Всього впродовж свята, яке триватиме з вечора 7 грудня по вечір 15 грудня, мають запалити 44 свічок.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.