Виставу режисера з Маріуполя покажуть у Кропивницькому (фоторепортаж)

Перегляди: 743

Маріупольський режисер Анатолій Левченко представить прем’єру, виставу «Я (Романтика)», у Кіровоградському обласному академічному театрі ляльок міста Кропивницький.

Під час підготовки до допрем’єрного показу режисер розповів CBN про те, як розпочалася співпраця з кропивницьким театром ляльок, у якому він працює з 1 вересня 2023 року, та виникла ідея вистави.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Як у кожного митця, є портфель з творами, які б він хотів поставити. Це бажання було давно, але ніяк не складалися обставини. І коли вже стала така нагода, що директор лялькового театру Григорій Педько запитав мене, що я можу запропонувати, я назвав кілька п’єс. Тим більш, вечірнього репертуару для дорослих у театрі зараз майже немає. Тому ми домовилися, що одним з моїх обов’язків буде поновити цей репертуар. І коли ми стали обирати, ми ще й згадали, що 1 грудня цього року виповнюється 130 років з дня народження Миколи Хвильового. І потім я сказав, що мені потрібен у хорошому сенсі божевільний актор, бо це моновистава, тут одна дійова особа, бо так написана новела Хвильового, яка називається «Я» з підзаголовком «Романтика», - розповів режисер.

Левченко повідомив, що це перша його прем’єра після життя в окупації та полону, він перебував майже 10 місяців у в'язниці Донецька.

«Трохи хвилювався. Загалом нещодавно порахував, скільки ж я вистав робив, виявилося – 90, і хвилюватися вже начебто не потрібно. Але на перших репетиціях все одно трохи хвилювався – майже два роки без роботи все ж. Але виявилося, що навички важко втратити», - розповів Левченко.

Також режисер говорить, що з керівництвом театру вже обговорює план вистав на 2024 рік: «Вважаю своїм основним завданням все ж п'єси для дорослого глядача. Це буде сучасна українська п'єса, драматургія є, і вона хороша, модернова, незвична. Ну і я дуже люблю робити рімейки класичних вистав».

Прем'єра вистави «Я (Романтика)» відбудеться у Кропивницькому 9 грудня. Виконавець головної ролі – Владлен Куркотило. Квитки можна придбати у Кіровоградському обласному академічному театрі ляльок.

«Я (Романтика)» — психологічна новела українського письменника Миколи Хвильового, ідеєю якої є фатальна невідповідність між ідеалами революції та методами їх досягнення, засудження більшовицького революційного фанатизму.

Анатолій Левченко — український театральний режисер, сценограф, громадський діяч. З 1994 року працював на посаді режисера-постановника, а з лютого 2017 року по серпень 2018 року — головного режисера у Донецькому академічному обласному драматичному театрі міста Маріуполь. 27 жовтня 2019 року в Маріуполі відкрився Перший недержавний театр «Terra Incognita» Свій театр для Своїх під керівництвом Анатолія Левченка. З 1 вересня 2023 року співпрацює з Кіровоградським обласним академічним театром ляльок.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.