У Кропивницькому пересадили серце 58-річної жінки пацієнту з Києва (відео)

Перегляди: 7466

У Кропивницькому в обласній лікарні вперше пересадили серце 58-річної жінки реципієнту з Києва.

Як повідомлялося, в обласній лікарні у Кропивницькому вперше провели трансплантацію. Про деталі операції CBN розповів головний лікар ПП «Лікарня Святого Луки» та «Ацинус», кандидат медичних наук, Заслужений лікар України Григорій Урсол.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

"Операція виконана успішно, пацієнт себе почуває дуже добре. Пересадку зробили від 58-річної жінки, місцевої жительки, якій лікарі констатували смерть мозку і рідні дали згоду на трансплантацію, чоловіку 58-ми років, якого привезли з Києва, йому зробили пересадку серця", - розповів Григорій Урсол.

На операції були присутні та допомагали місцеві лікарі, зокрема лікарні Святого Луки, але саму операцію виконували фахівці Інституту серця й Центру хірургії та трансплантології імені Шалімова.

"Фахівці Інституту серця під керівництвом Бориса Тодурова робили трансплантацію серця. Команда лікарів з інституту Шалімова зробила забір печінки. Вони її перевезли в Київ, і мені вже повідомили, що трансплантацію печінки також успішно провели. Ми були присутні на операції, допомагали, але складні процедури виконували медики, які мають відповідний фах", - сказав Григорій Урсол.

Як зазначив медик, проведенню подібної операції передував довгий процес, зокрема деяке обладнання для операції привезли з Києва.

"Кіровоградська обласна лікарня з 1959 року відкрила торакальне відділення. Завідував Василь Савченко, який навчався серцево-судинної хірургії разом з Миколою Амосовим, він виконав понад 500 операцій на серці. Ці операції були, як називають, на закритому серці. Для того, щоб оперувати більш широко, необхідне спецобладнання - апарат штучного кровообігу. У нашій лікарні такого апарату не було. Коли вже я став завідувачем торакального відділення, то з 1986 року писав прохання на облздрав, на міністерство, щоб ми також мали такий апарат. Але так обласна лікарня і не отримала цього обладнання. Але лікарі готувалися до того, щоб такі операції на серці виконувати, вчилися, проводили стажування. На тепер ця операція виконана командою Бориса Тодурова. У ній брали участь й наші лікарі, але все ж апарат штучного кровообігу, який необхідний для проведення таких операцій, вони привезли з собою", - розповів лікар.

Як раніше повідомляло CBN, лікарня Святого Луки стала частиною національної інформаційної системи трансплантації органів і тканин, лікарня уповноважена вести реєстр даних про донорів. Саме впровадження подібного реєстру допомагає законодавчо організовувати подібні операції.

"Ми зробили крок до цього. Раніше у нашій країні трансплантологія мала деякі обмеження, не було закону про трансплантацію. Це дещо гальмувало розвиток трансплантології в нашій країні, поки вона розвивалася в інших. Тепер законодавство є і воно прописує такі певні кроки. Прикладом, у нашій лікарні підготовлені шестеро лікарів, які називаються трансплант-координаторами. Це лікар, який знає нюанси законодавства у цій сфері, прикладом, як чинити щодо людини, яка являється донором, які необхідно виконати процедури. Точно так же є нюанси, які застосовуються щодо реципієнта, тобто тієї людини, якій виконують пересадку. Це доволі складна процедура", - зазначив Григорій Урсол.

Відео з операційної можна переглянути у нашому телеграм-каналі: