Хакерська атака на Kyivstar: у якому режимі працює система оповіщення

Перегляди: 678

Сьогодні, 12 грудня, у мережі мобільного зв'язку Kyivstar стався масштабний збій, у результаті якого тимчасово недоступні послуги мобільного зв'язку та доступ до інтернету.

Про це повідомляє Kyivstar у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Згодом Kyivstar повідомив, що їхній оператор зв'язку став мішенню хакерської атаки.

«Сьогодні вранці ми стали мішенню потужної хакерської атаки. Вона спричинила технічний збій, у результаті якого тимчасово стали недоступні послуги мобільного зв'язку та доступ до інтернету. Для фіксації обставин та наслідків протиправного втручання у діяльність мережі ми залучили представників правоохоронних органів та спеціальних державних служб», - йдеться у повідомленні.

Як запевнив оператор, станом на зараз персональні дані абонентів не скомпрометовані.

Проте, в деяких областях України, у зв'язку з перебоями мобільної мережі, не працює система оповіщення про надзвичайні ситуації, зокрема сирена повітряної тривоги.

Начальник управління з питань цивільного захисту Кіровоградської ОВА Володимир Слінченко під час брифінгу в Кіровоградській ОВА запевнив, що перебоїв у системі оповіщення населення немає.

«Ситуація на часі: наразі перебоїв у системі оповіщення немає. Сирени можуть бути увімкненні не лише за допомогою мобільних операторів, але й вручну і за допомоги інтернет-карти. Також є сирени сучасного типу, які напряму працюють від мобільного застосунку "Повітряна тривога", їх в основному використовують Олександрійська та Катеринівська громади.

До того ж в області працює система оповіщення під назвою "Місто". З дозволу голови ДСНС України ми також можемо використовувати її. Вона сповіщає все населення Кіровоградської області», - розповів Володимир Слінченко.

Як зазначив посадовець, на території Кіровоградської області працюють 210 сирен, з них 33 - у Кропивницькому. Він запевняє, що неспроможність одного з мобільних операторів працювати не впливає на систему сповіщення.