У Кропивницькому відкрилась фотовиставка про життя в окупації (фоторепортаж)

Перегляди: 1308

Сьогодні, 12 грудня, у Кропивницькому відкрилась виставка «(Не)помітні історії», яка розповідає про життя під час російської окупації вимушених переселенців.

Фотопроєкт розповідає історії 9 людей, які пережили полон, депортацію, зазнали сексуального насильства, зумовленого війною, чи були змушені залишити свої домівки на тимчасово окупованих територіях. На світлинах зображені речі, які учасники проєкту забрали з собою під час евакуації: ключі від квартири в Бердянську, книга з маріупольської бібліотеки, синьо-жовта стрічка, з якою герой пройшов полон у Херсоні тощо.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Зокрема, тут є історія двох подруг, Наталії та Ані, які зараз мешкають у нас в місті. Вони родом з Маріуполя, але майже все своє свідоме життя прожили в Мелітополі. Півтора року вони жили в окупації разом з матерями. Але коли в Мелітополі почали зникати підлітки, і їхніх подруг знайшли в багажнику автомобіля після зґвалтування, мами зрозуміли, що треба тікати до неокупованих територій України.

Вони пройшли 15 російських блокпостів, на одному з них військовий намагався зірвати жовто-блакитне намисто, але дівчині вдалося його частково зберегти.

Наразі дівчата проживають з опікуном - чоловіком, який служив разом з батьком однієї з дівчат. На жаль, батько помер торік» , - розповів координатор Центру допомоги врятованим Олександр Кришко.

Як зазначається, у фотопроєкті речі героїв показані крізь туман, щоб нагадати суспільству: за цифрами статистики стоять життя, спогади та мрії людей, яких війна змусила покинути власний дім.

Відвідати фотовиставку можна до кінця 2023 року.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

[caption id="attachment_173285" align="alignnone" width="640"] Координатор Центру допомоги врятованим Олександро Кришко[/caption]