У Кропивницькій міськраді ухвалили бюджет на 2024 рік

Перегляди: 762

У Кропивницькому депутати під час засідання сесії 19 грудня ухвалили бюджет міської громади на 2024 рік.

Про це стало відомо з онлайн-трансляції ХVІІІ засідання дев’ятої сесії Кропивницької міської ради восьмого скликання в YouTube.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«На першому місці по бюджетному призначенням займає Управління освіти з обсягом бюджетних видатків на 1 млрд 528,9 млн грн. За рахунок цих коштів утримується 100 закладів освіти. Друге місце за обсягом бюджетних призначень посідає управління ЖКГ, якому передбачено фінансовий ресурс у вигляді 441,2 млн грн. На третьому місці за призначенням - управління капітального будівництва, якому планується виділити 213,7 млн грн», - повідомила під час засідання сесії начальниця фінансового управління міської ради Любов Бочкова.

Згідно з проєктом рішення про бюджет Кропивницької міської територіальної громади на 2024 рік, оприлюдненому міською радою, пропонувалося визначити на 2024 рік доходи бюджету громади у майже 3,1 млрд грн.

По структурі видатків в розрізі головних розпорядників біля 50 % обсягу видатків займає управління освіти з обсягом бюджетних призначень 1, 529 мільярда гривень (49,4%), за рахунок яких утримується 100 закладів освіти. На зарплату освітянам прогнозується направити 70 % обсягу ресурсу, на енергоносії – 7,6 %.

Друге місце за обсягом бюджетних призначень посідає головне управління житлово-комунального господарства, якому передбачаються видатки у сумі 441,2 мільйона гривень. Головному розпоряднику – управлінню транспорту та зв’язку на забезпечення транспортних послуг комунальним транспортом передбачено трохи більше 200,0 мільйонів гривень, або 6,5 %.

На соціальний захист та соціальне забезпечення населення запланували по департаменту соціальної політики 153,5 мільйона гривень, або 5,0 % видатків бюджету.

В умовах військового стану для забезпечення гарантованого рівня медичної допомоги мешканцям Кропивницького, внутрішньо переміщеним особам і військовослужбовцям, які знаходяться на лікуванні в закладах охорони здоров’я міста по управлінню охорони здоров’я на 2024 рік планується направити з бюджету громади 100,2 мільйона гривень (3,2%).

Резервний фонд бюджету запланований в обсязі 75,3 мільйона гривень, що становить 2,4 % обсягу бюджету територіальної громади.

Для забезпечення розвитку житлово-комунальної та соціальної інфраструктури міста у проєкті бюджету на 2024 рік сформовано бюджет розвитку в обсязі 461,3 мільйона гривень - майже 15% загального обсягу бюджету. Найбільший обсяг бюджету розвитку - близько 40%, спрямовуються на видатки закладів освіти – 182,6 мільйона гривень для продовження облаштування найпростіших укриттів, капітальний ремонт покрівель та заходи з енергозбереження.

На об’єкти охорони здоров’я з бюджету розвитку планується спрямувати 100,0 мільйонів гривень (майже 22%), у тому числі на завершення капітального ремонту приміщень Центральної міської лікарні на Салганних пісках та завершення реконструкції операційного блоку Лікарні швидкої медичної допомоги, виготовлення проєктно-кошторисної документації на реконструкцію підвального приміщення Центральної міської лікарні під укриття.

Згідно з переліком інвестиційних проєктів на 2024 рік на реконструкцію сектору для почесних поховань, поховань померлих (загиблих) військовослужбовців на території Далекосхідного кладовища в місті Кропивницькому необхідно спрямувати 15,5 млн грн (реалізація триватиме більше одного бюджетного періоду).

Окрім того, у перелік інвестиційних проєктів на 2024 рік та показників витрат бюджету територіальної громади, необхідних на наступні бюджетні періоди для завершення інвестиційних проєктів, реалізація яких триває більше одного бюджетного періоду, зазначаються наступні проєкти: реконструкція системи водопостачання насосної станції І підйому, вул. Ливарна, 1 смт. Нове - 3 млн.

Також на реконструкцію парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Ковалівський» необхідно 1,3 млн, на нове будівництво відділення комп'ютерної томографії КНП «Центральна міська лікарня» Кропивницької міської ради» - 6 млн грн, на реконструкцію операційного блоку КНП «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги» - понад 11 млн грн тощо.