Асоціація «Громадські ініціативи» провела моніторинг діяльності депутатів Кропивницької міськради (фото)

Перегляди: 795

Учора, 22 грудня, Кіровоградська асоціація «Громадські ініціативи» підбила підсумки моніторингу в рамках кампанії «Атестація депутатів місцевих рад», яка реалізовується Одеською обласною організацією «Комітет виборців Українци», у пресцентрі CBN.

«Кампанія "Атестація депутатів місцевих рад" відбулась у п'ятнадцяти обласних центрах України одночасно. Ми приєднались до кампанії як партнерська організація у жовтні 2023 року, і для нас це був виклик - нам потрібно було заплановану діяльність з моніторингу зробити за майже два місяці. Сама кампанія полягала в тому, аби подивитись, як депутати місцевої ради дотримуються чинного законодавства та відповідають певним критеріям. Тому наша діяльність в період з жовтня по листопад була присвячена одному питанню: чи проводять депутати прийом громадян, який повинний здійснюватись не рідше одного разу на місяць.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Для того, щоб зрозуміти скільки з наших 42-х депутатів й депутаток дотримуються своїх обов'язків, ми залучили студентів та студенток Центральноукраїнського державного університету з факультету правознавства, адже у нас був обмежений час на проведення моніторингу. Це була гарна співпраця. Спочатку ми разом з ними навідувались до громадських приймалень, згодом вони самі здійснювали перевірку», - розповіла президентка КА «Громадські ініціативи», регіональна координаторка кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» Любов Лук'янцева під час пресконференції.

Як зазначила Любов Лукʼянцева, діяльність була присвячена питанню моніторингу прийому громадян, а також тренінговому компоненту для депутатів та участі молоді в цьому проекті.

За підсумками моніторингу, 79% від загальної кількості депутатів здійснюють прийом громадян, з них: 52% - офлайн, 0 - онлайн та 27% поєднують обидва формати. Інформація щодо такої діяльності 21% депутатів не знайшла підтвердження.

Також асоціація проаналізувала актуальні дані на сайті Кропивницької міської ради, на якому депутати мають розміщувати інформацію про прийом та графік громадян з власними контактами. З вказаних актуальних адрес 76% адрес, 71% графіків прийому та 79% контактів відповідають дійсності на теперішній час.

Щодо того, як депутати інформують громадян про здійснення прийому, КА «Громадські ініціативи» навела наступні дані:

- 91% інформують на сайті Кропивницької міської ради;

- 24% одноразово поширюють інформацію у свої соціальних мережах;

- 24% перед кожним особистим прийомом інформують про подію у свої соціальних мережах;

- 9% розміщують інформацію на сайті партії.

За інформацією КА «Громадські ініціативи», середня кількість відвідувачів на одному прийомі не сягає понад 15 громадян, в середньому - від п'яти до десяти громадян. Найчастішими питаннями до депутатів серед кропивничан були щодо житлово-комунального господарства та благоустрою (70%), а також щодо матеріальної допомоги (45%). Окрім того, однакову кількість запитів щодо тарифів та дорожнє господарство (39%).

Окрім того, за даними асоціації, 66% депутатів проводять прийом громадян в приміщеннях організації партії від якої балотувались. Ще 13% приймають кропивничан на робочому місці в комерційних установах, а 3% - в державних. Аналогічний показник й у тих, хто спілкується з містянами у виділеному приміщенні для потреб депутатів міською радою. Трохи більший відсоток тих, хто веде прийом на робочому місці в різних підприємствах та структурних підрозділів міськради (9%), а також тих, хто самостійно організував приміщення виключно для депутатських потреб (6%). Додатково, 91% приймалень облаштовані вивіскою.

Зі слів Любові Лук'янцевої, наступний етап моніторингової кампанії розпочнеться з того, що асоціація буде запитувати інформацію у міської ради щодо відвідуваності депутатами засідання сесій та засідання комісій. Це важливо, адже обов'язки народних обранців мають тісний зв'язок з підставами у процедурі відкликання депутатів місцевих рад за народною ініціативою.

Також на пресконференції були присутні депутатки міської ради — голова Комісії з питань економічного розвитку, промисловості, підприємництва інвестицій та регулярної політики Анна Зарічна та голова Комісії з питань охорони здоровʼя, освіти, соціальної політики, культури та спорту Наталія Чередніченко, які пройшли атестацію та поділились позитивними враженнями від процесу моніторингу.

[caption id="attachment_174268" align="alignnone" width="640"] Президентка КА «Громадські ініціативи», регіональна координаторка кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» Любов Лук'янцева. Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]