Загроза екології та втрата понад 800 робочих місць: ймовірні наслідки ліквідації Смолінської шахти

Перегляди: 1986

Ліквідація Смолінської шахти, ймовірно, вплине на екологію регіону та залишить понад 800 людей без робочих місць.

Про це повідомляє Кіровоградська ОВА у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ліквідація Смолінської шахти матиме значний вплив на економіку та соціальну сферу Кіровоградщини. Шахта є бюджетоутворюючим підприємством, для якого працює понад 800 осіб. Її закриття призведе до втрати робочих місць та зменшення надходжень до місцевого бюджету.

Крім того, ліквідація шахти може негативно вплинути на екологію регіону. Шахта є джерелом радіоактивних відходів, які необхідно буде безпечно утилізувати», - йдеться у повідомлені.

У проєкті ліквідації Смолінської шахти, яку здійснюють гідно розпорядженням Кабінету Міністрів України № 4-р від 6 січня 2023 року, залишаються неврегульовані питання, а саме:

- списання залишків корисних копалин;

- перекваліфікація або подальше працевлаштування працівників шахти;

- виплата компенсації працівникам у випадку звільнення;

- вирішення подальшої долі селища Смоліного (шахта є основним підприємством, від якого залежать інженерні комунікації, соціальна інфраструктура тощо).

Окрім того, серед пропозицій щодо закриття підприєвства є така, що пропонує передати на баланс місцевої громади автопарк, пожежне депо, залізничну станцію та іншу інфраструктуру Смолінської шахти, наперед узгоджену з ДП «СхідГЗК».

Проте, наразі Україна не має досвіду ліквідації уранових об’єктів, тому необхідно розробити нормативні документи, що встановлюють правові засади зняття з експлуатації збиткових уранових об’єктів, та сам проєкт ліквідації Смолінської шахти.

Як зазначила Кіровоградська обласна рада, міжнародна практика зняття з експлуатації об’єктів з видобування та перероблювання уранових руд після відпрацювання запасів родовища підприємства здійснюється у два основних етапи:

– перший етап: ліквідація об’єкта з видобування уранових руд, рекультивація земель та створення умов розвитку місцевості;

– другий етап: очищення шахтних вод перед скиданням та радіоекологічний моніторинг навколишнього природного середовища.

Фінансуються відповідні заходи коштом державного бюджету.