На Кіровоградщині в 45 громадах створили хаби безоплатної психологічної допомоги

Перегляди: 531

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У 45 громадах Кіровоградської області створили хаби для надання безоплатної психологічної допомоги.

Про це під час брифінгу в Кіровоградській ОВА розповів регіональний координатор всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» Олександр Кришко.

«У нас в області створено розпорядженням голови ОВА у 45 громадах із 49 психологічні хаби, в їхній роботі задіяні професійні психологи, далі шкільні психологи, інші працівники, які пройшли відповідне навчання, а також зараз активно задіюються сімейні лікарі», - розповів Олександр Кришко.

Координатор програми зазначив, що майже 700 медичних працівників пройшли відповідне навчання за системою Всесвітньої організації охорони здоров’я, зокрема сімейні лікарі, медичні сестри та лікарі іншого профілю.

«Також зараз активно залучені сімейні лікарі, вони проходять відповідне навчання за системою Всесвітньої організації охорони здоров’я. 314 сімейних лікарів пройшли таке навчання. Загалом вже майже 700 медичних працівників пройшли це навчання, в тому числі й сімейні лікарі, медичні сестри, інші лікарі, які працюють в цій системі.

Загалом такі спеціалісти, які пройшли це навчання, представляють 35 громад, якщо співставити це із психологічними хабами, то в нас зараз покриті, так скажемо, на території області 48 із 49 громад, лише в одній громаді, у Надлацькій, поки немає надання цих послуг», - зазначив Олександр Кришко.

Зі слів Олександра Кришка, до сімейних лікарів, які пройшли відповідне навчання, вже звернулись кілька тисяч осіб. Окрім того, у 2024 році на Кіровоградщині планують підготувати тренерів, які будуть готувати психологів.

Також в області працює 31 центр медико-санітарної допомоги, з них 11 уклали договір з НСЗУ на пакет послуг з надання психологічної допомоги.

«До сімейних лікарів, які пройшли навчання, вже звернулися декілька тисяч осіб. У нас 31 центр медико-санітарної допомоги області, з них 11 вже уклали з НСЗУ договори на пакет послуг з надання психологічної допомоги. Решта зараз проходять навчання, донавчаються і теж з нового року готують документи, будуть укладати такі договори», - проінформував Олександр Кришко.

Додатково всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?» хоче створити карту, яка буде інформувати про наявність будь-яких психологічних послуг на території громад. До їхнього переліку входитимуть не лише психологічна допомога, а і спортивні секції, мистецькі гуртки, бібліотеки тощо.

Наразі інформація про психологічні хаби наявна в центрах соціальних служб та у кожній громаді Кіровоградщини.15:30