Кропивницька етнолабораторія створила календар з історичними фото жителів Кіровоградщини (фоторепортаж)

Перегляди: 1091

Сьогодні, 15 січня, у Кропивницькому Етнолабораторія «Баба Єлька» презентувала календар з історичними світлинами Кіровоградщини.

«Ми використали старовинні фотографії, на яких зображені наші пращури такими, якими вони були насправді. Ви тут не бачите широких шароварів, пластикових вінків, солом'яних брилів. Тобто це далеко не ті образи, які нам постійно нав'язувала радянська влада. Тут люди справжні: красиві, вишукані, ошатні, охайні й навіть на фотографіях, які стосуються того періоду, коли в нас був царизм, є світлини, на яких чітко видно народну вишивку», - розповіла CBN координаторка проєкту Світлана Листюк.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Зі слів Світлани Листюк, в архіві лабораторії є сотня відсканованих світлин з різних громад Кіровоградщини, тож відбір фотографій був довготривалим. «Баба Єлька» зосередилась на тих, де найкраще видно вишитий одяг, прикраси тощо.

Приклад - світлина родини залізничника. На ній жінка сидить у вишитому фартуху. Попри міф, що залізничники були переселенцями з росії, етнолабораторія демонструє віднайдену світлину з Дмитрівки, на якій родина залізничника з вишивкою, яка була й на рушниках інших громад Кіровоградщини.

[caption id="attachment_176132" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, СBN[/caption]

Також серед світлин є зображення часів Першої світової війни, яке свідчить про те, що у полоні українці з сучасної Кіровоградщини ставили німцям вистави на основі творів Тараса Шевченка.

[caption id="attachment_176131" align="alignnone" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Завідувачка Етнолабораторії Світлана Листюк наголошує на важливості цього календаря, адже він має нагадати про те, ким насправді були наші предки, і що українцям є сьогодні за що боротися.

Фото переважно відскановані під час етноекспедицій Кіровоградщиною. Окрім того, деякі фото Етнолабораторії дарують. Прикладом, одну зі світлин купили на аукціоні та передали до архіву друзі лабораторії.

Календар можна отримати за внесок на розвиток проєкту «Баба Єлька» в Етнолабораторії «Баба Єлька» чи в редакції «Нової газети» (м. Кропивницький, вул. Театральна, 12).

Автор ідеї - голова громадської організації й редакторка видання «Нова газета» Інна Тільнова, координаторка проєкту – завідувачка Етнолабораторією Світлана Листюк, дизайнерка - Наталя Андріянова, редакторка - Олена Цюцюра.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.