У Петрівській громаді зафіксували спалах пташиного грипу

Перегляди: 539

У селі Новий Стародуб Петрівської громади внаслідок спалаху пташиного грипу померли 91 курка та 20 качок.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

12 січня до Держпродспоживслужби надійшло повідомлення про те, що на території двох приватних домоволодінь померла свійська птиця. У птахів спостерігались клінічні ознаки пташиного грипу: відмова від корму та води, пригнічений стан, діарея та витоки ексудату (рідини) з дзьоба. У загиблих птахів виявлені ціаноз гребня, крововиливи на селезінці, серці, печінці, геморагічне запалення кишківника, запалення яйцеводів.

Ветеринарні фахівці провели дослідження, за результатами якого виявили РНК вірус пташиного грипу типу А субтипу Н5N1.

Місцева протиепізоотична комісія затвердила план дій з ліквідації високопатогенного грипу птиці та оголосила карантин на вул. Гранітна та Козацька в селі Новий Стародуб. Окрім того, фахівці визначили буферну зону радіусом 3 км (села Новий Стародуб та Федорівка) та зону спостереження радіусом 10 км (села Олімпіадівка, Червоносілля, Мар’янівка, Балахівка, Олександрівка, Чечеліївка, Малинівка Петрівської територіальної громади та села Видне, Гайок, Пустельникове, Ізмайлівка Олександрійської територіальної громади).

Наразі в сусідніх домоволодіннях загиблої та захворілої птиці не виявили.