«Телефон знайшов на лавці». У Кропивницькому судять підозрюваного у державній зраді

Перегляди: 898

У Кропивницькому триває судовий процес щодо підозрюваного у державній зраді. Чоловік стверджує, що справа сфабрикована, а деталі притягнуті, що один з телефонів, про який йдеться у допиті, прикладом, він знайшов на лавці. У слідства ж є докази того, що чоловік збирав інформацію про об'єкти інфраструктури та військові частини, і передавав її росіянам.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Судове засідання відбулося у Кіровському районному суді у Кропивницькому, на ньому побувала журналістка CBN.

За даними слідства, інформацію про підприємства критичної та військової інфраструктури області кропивничанин передавав за гроші. Затримали його під час знімання військової частини у Кіровоградській області. Відео, фотографії та інформацію підозрюваний передавав представникам рф.

СБУ раніше представила докази – два телефони, які знайшли у підозрюваного під час затримання. Той говорить, що один з них з'явився у нього випадково. «Телефон знайшов на лавці, коли чекав знайомого», – так пояснив під час суду чоловік.

Втім, у слідства є докази того, що телефон був у нього раніше дати, яку підозрюваний вказує. Прокурор розповів, що активність обох вилучених телефонів фіксували у підозрюваного до того, як один з них нібито знайшов чоловік. На запитання головуючого судді Руслана Бурка щодо того, як обвинувачений пояснить те, що його сім-картки в телефоні переставлялись за декілька днів до того, як він знайшов другий телефон, той відповів, що не знає, як таке можливо.

За клопотанням адвоката суд погодив додатковий запит до мобільного оператора щодо уточнення даних по цьому питанню.

Окрім того, підозрюваний стверджує, що міняти сім-картки міг його знайомий - Віталій. Віталій своєю чергою під час допитів, які проводилися раніше, спростовував це, як йшлося під час судового засідання.

Прокурор Володимир Лещенко у коментарі CBN розповів, що підозрюваного затримали 25 червня 2023 року, при спробі передачі представникам росії відео проїзду до військової частини, а також інформації щодо того, яка охорона знаходиться біля однієї з військових частин на території Кіровоградської області.

Окрім того, є й інші факти. «Починаючи з травня місяця 2023 року, він передавав різного роду інформацію. Це вже об'єкти критичної інфраструктури. Це були й лікарні на території області, де здійснюється лікування військових. Також його цікавила інформація щодо розташування об'єктів протиповітряної оборони. Але затримали його саме під час спроби передачі інформації про військову частину. У цілому задокументовано близько 20 фактів переказу йому грошових коштів на невеликі суми від 500 гривень до 1200-1500», - говорить прокурор.

Лещенко додав, що правоохоронці повністю зафіксували все листування, яке велося з представниками країни-агресора, та всі фото- і відеофайли: «Під час затримання вилучили обидва його мобільні телефони, на яких зберігалася інформація. Крім того, вилучили банківські картки, проаналізували рух коштів по цих банківських картах. Було встановлено саме те, що з травня по червень 2023 року, як тільки він передає інформацію представникам країни-агресора, відразу отримує кошти».

Підозрюваний говорить, що кошти отримував у зв'язку з роботою - продажем обігрівачів тощо. До того ж знову згадує Віталія, пояснюючи, що частина коштів на картці саме його.

Своїми мотивами фіксації фото та відео називає «просто прогулку». Прикладом, після прогулянки біля Льотної академії у чоловіка в телефоні з'явилися фото навчальних корпусів та літака цивільної авіації, як розповів під час суду прокурор.

«Я нікуди не пересилав цю інформацію», - стверджує підозрюваний. Але прокурор зазначає, що є факти, які суперечать цьому.

Прогулянками підозрюваний пояснює й інші матеріали, які вилучили у нього. Наприклад, що село біля одного з об'єктів - його мала батьківщина, яку чоловікові раптово захотілося відвідати, а загалом у той день він планував оглянути автівку, яку виставили на продаж.

«Там родина моя. Чо не заїхать, не подивитися. Там вимерле село», - каже він.

Загалом чоловік провини не визнає, вважає підозру необґрунтованою та говорить, що всі матеріали сфабриковані.

Наступне засідання суду має відбутися 13 лютого. За словами прокурора, чоловіку загрожує від 15 років до довічного ув’язнення.