У Кропивницькому відбулася конференція, присвячена лікуванню наслідків бойової травми

Перегляди: 650

З 19 по 20 січня у Кропивницькому в лікарні Святого Луки та медичному центрі «Ацинус» відбулась всеукраїнська медична конференція, присвячена реконструктивно-відновлювальній хірургії наслідків бойової травми.

Головною темою конференції стало об'єднання військових та цивільних лікарів, аби й надалі використовувати нові методики у лікуванні бойових травм.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначив Головний лікар ПП «Лікарня Святого Луки» та «Ацинус», кандидат медичних наук, Заслужений лікар України Григорій Урсол, це важливий захід, адже завдяки йому лікарі та професори медицини з усієї України мали можливість доповідати про свої дослідження та ділитись досвідом з власної практики.

[caption id="attachment_176692" align="aligncenter" width="640"] Григорій Урсол[/caption]

«Мета заходу - об'єднати військових і цивільних, тому що бойова травма стосується не лише військових, а й цивільних людей. Вони на цю мить вони мають об'єднатись. Наш симбіоз повинен бути, адже бійці повернуться з фронту, вони вернуться травмовані, ми повинні надати їм реабілітацію, а потім з військової медицини вони перейдуть у цивільну медицину», - розповів журналістці CBN Григорій Урсол.

Головний хірург Збройних сил України, полковник Костянтин Гуменюк, також наголошує на важливості конференції, а також зазначає - сучасна бойова травма відрізняється від тих, які спеціалісти знали до цього, адже зараз ворог використовує нову зброю: «Я хочу зазначити, що сучасна бойова травма відрізняється від всіх війн, які ми знаємо. Тому що використовуються нові види озброєння нашими ворогами: безпілотні літальні апарати, дрони. Характер ушкоджень відрізняється від всіх інших. Тому реконструктивно-відновлювальна хірургія при сучасній бойовій травмі - дуже актуальна тема».

[caption id="attachment_176691" align="aligncenter" width="640"] Костянтин Гуменюк[/caption]

Попри війну, українські медики не втрачають можливості ділитись своїми здобутками з лікарями в Європі. Зі слів Костянтина Гуменюка, іноземним партнерам цікавий досвід та здобутки України в медичній сфері, тому чимало подібних конференцій відбуваються й за кордоном.

Один з прикладів досягнення військових лікарів - лапароскопія при видаленні нирки при вогнепальному ушкоджені.

Костянтин Гуменюк наголошує, що виконання цієї операції - це світова практика, яку раніше ніхто й ніколи не виконував: «Ми вперше в бойових умовах виконали сучасну операцію - лапароскопію при видаленні нирки при вогнепальному ушкоджені. У 2022 році в травні я зробив цю операцію і врятував двох бійців сучасними методами. Це світова практика, яку раніше ніхто ніколи не виконував. Це говорить про те, що Україна, військові хірурги та цивільні здобувають досвід та йдуть вперед».

Україна значною мірою розвинулась не лише в хірургії, але й в подальшому протезуванні. Костянтин Гуменюк поділився спостереженнями й зауважив, що війна є великим поштовхом для прогресу в будь-якій сфері, тож через неї в Україні з'явилось чимало підприємств, які займаються виготовленням протезів тощо.

«На превеликий жаль, війна є великим поштовхом для прогресу будь-якого напрямку. У зв'язку з війною з'явилось багато підприємств, особливо по протезуванню. Це дуже добре, бо нашим пораненим не потрібно виїжджати за кордон для протезування. У 2014-2015 роках у нас не було таких нових технологій, але зараз такої потреби немає. Тільки найскладніші випадки у нас протезуються закордоном - ті, які неможливо виконати в Україні», - розповів Гуменюк.

Нові методики й надалі впроваджують в українських лікарнях, аби врятувати життя бійців ЗСУ. Костянтин Гуменюк розповів про рентгеноендоваскулярну методику, якою військовослужбовцям зупинили кровотечу та врятували життя. Він наголошує, що це вже є перемогою, як і кожне врятоване життя.

Відвідати конференцію могли як лікарі, так і військові. На початку заходу воїни 11-ї окремої бригади армійської авіації «Херсон» передали лікарям свій стяг, аби віддячити за їхню працю.

Довідково: ендоваскулярна хірургія - хірургічні втручання, що проводяться на кровоносних судинах через шкіру. Тобто всі втручання в тіло пацієнта проводяться завдяки невеликим проколам шкіри. Окрім того, весь процес відбувається під контролем рентгенохірургів та з використанням спеціальних інструментів.

Лапароскопічна хірургія - сучасний метод хірургії, який передбачає втручання в тіло пацієнта через невеликі отвори (до 4 отворів). Сама операція проводиться завдяки лапароскопу та лапароскопічних інструментів.

Фото: Яна Довга, CBN.