Понад 1200 людей отримали послуги в Центрі допомоги врятованим у Кропивницькому

Перегляди: 457

За 9 місяців Центр допомоги врятованим у Кропивницькому надав свої послуги 1210 особам, більшість з них - переселенці.

Про це під час брифінгу в Кіровоградській ОВА повідомив координатор Центру допомоги врятованим Олександр Кришко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ми почали свою роботу 10 квітня минулого року, впродовж якого 1210 осіб отримали послуги у нашому центрі. З них 64% - внутрішньопереміщені особи з Херсонщини, Донеччини, найчастіше - з Маріуполя. Від загальної кількості 28% - психологічна допомога дітям, 21% - психологічна допомога дорослим, 30% - соціальні послуги і юридичні - 17%», - розповів Олександр Кришко.

[caption id="attachment_176827" align="alignnone" width="640"] Координатор Центру допомоги врятованим Олександр Кришко[/caption]

Як зазначив Олександр Кришко, одним з пріоритетних напрямків роботи ЦДВ - запобігання і допомога постраждалим від насильства, зокрема і домашнього. Також головним пріоритетом є і допомога постраждалим від російської армії. Це дуже важливий напрям, адже таким чином фахівці фіксують та збирають свідчення злочинів рф для ООН. В майбутньому це допоможе отримати компенсацію від росії у вигляді виплат.

Про важливіть збору доказів військових рф наголошує й дорослий психолог ЦДВ Інна Канівець. З її слів, кількість випадків сексуального насильства під час війни зростає у 10-20 разів:

«Однією з нагальніших проблем з початку повномасштабного вторгнення є насильство. Одним з пріоритетних напрямків нашої роботи є допомога постраждалим від сексуального насильства. Це не тільки випадки з проникненням, але й примусове оголення, примусове переривання вагітності, примусова стерилізація чоловіків тощо. За дослідницькими даними прояви сексуального насильства збільшуються у 10-20 разів під час війни», - наголосила Інна Канівець.

[caption id="attachment_176828" align="alignnone" width="640"] Дорослий психолог Центру допомоги врятованим Інна Канівець[/caption]

Спеціалісти надають консультацію для стабілізації психоемоційного стану постраждалих. Додатково юристи ЦДВ надають правову допомогу, зокрема військовим з питань проходження служби, реабілітації та отримання виплат. Також надають допомогу й полоненим або членам родини полонених.

Окрім того, ЦДВ також надає й соціальну допомогу. Працівники центру надають інформацію щодо медичної та гуманітарної допомоги, державних виплат, тимчасового прихистку тощо. Також у Центрі допомоги врятованим працюють психологи для дорослих та дітей.

Зараз, окрім Кропивницького, Центри допомоги врятованим працюють ще в 10 містах України: в Дніпрі, Запоріжжі, Харкові, Херсоні, Одесі, Львові, Чернівцях, Мукачеві, Києві та Полтаві.

У ЦДВ безоплатно та анонімно можна отримати психологічну, соціальну та юридичну допомогу. Контактні номери:

+38 (097) 945 26 54;

+38 (099) 014 71 43;