У Кропивницькому суд не зняв арешт з ділянки біля Козачого острова

Перегляди: 2111

Сьогодні, 25 січня, Кропивницький апеляційний суд розглянув скаргу теперішнього власника ділянки біля Козачого острова, проте не зняв арешт та заборону на будівельні роботи.

На засіданні в Кропивницькому апеляційному суді побувала журналістка CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Адвокат відповідача Андрій Глазков вважає, що обмеження права розпоряджатись земельною ділянкою, після придбання на аукціоні, є порушенням прав його власника.

«З огляду на чинне законодавство право на майно, яке викупили на аукціоні, законодавець чітко захистив зокрема ст. 388 Цивільного кодексу України, якою передбачено, що майно не може бути вилучене від добросовісного набувача, якщо воно продане в порядку, встановленому для виконання судових рішень», - сказав Андрій Глазков.

Також адвокат зауважив, що прокуратура розпочала відстоювати земельну ділянку лише тоді, коли з'явилась фізична особа, яка придбала її. Під час аукціону справи щодо землі не порушувались.

«Коли ця земельна ділянка виставлялась на аукціон, щодо неї не відбувались ніякі судові суперечки. Лише коли з'явилась фізична особа, яка викупила цю земельну ділянку, одразу з'явились судові позови й арешти. Це не справедливе ставлення до мого клієнта», - акцентував Андрій Глазков.

Проте прокурор відділу захисту інтересів держави у земельній сфері Кіровоградської обласної прокуратури Катерина Клюкіна вважає, що апеляційна скарга від нинішнього власника ділянки площею 0,1 га є безпідставною та необґрунтованою.

З її слів, в самій апеляційній скарзі відповідач не вказав про свій намір щодо будівництва на земельній ділянці, яка знаходиться в межах земель водного фонду.

«З огляду на знаходження спірної земельної ділянки в межах прибережної захисної смуги, яка знаходиться безпосередньо в близькості від річки Інгул, то будь-яке будівництво на вказаній земельній ділянці може привести до непоправних наслідків та засмічення навколишньої території. З огляду на чинне законодавство, вона не може перебувати у приватній власності», - зауважила Катерина Клюкіна.

Зрештою Кропивницький апеляційний суд постановив залишити арешт та заборону на будівельні роботи на земельній ділянці. Наступне засідання суду має відбутись 15 лютого о 10:00 в Кіровському районному суді.

Як повідомляло CBN, 15 листопада 2023 року ділянку на набережній Інгулу почали відгороджувати. Кропивницька міськрада повідомила, що територія біля Козачого острова була передана у приватну власність як присадибна земельна ділянка у 2008 році. За 15 років вона декілька разів змінювала власника.

Як пізніше повідомляло CBN, власник відгородженої присадибної земельної ділянки, на яку наклали арешт та заборону здійснювати будь-які реєстраційні дії та будівельні роботи, почав будівництво всупереч рішенню суду.