У Кропивницькому пішов з життя тренер з легкої атлетики Олександр Березан

Перегляди: 2393

У Кропивницькому пішов з життя тренер з легкої атлетики Олександр Березан.

Про це повідомляє ГС «Федерація легкої атлетики Кіровоградської області» у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Олександр Березан - людина, яка зробила значний внесок в розвиток спорту і легкої атлетики в тому числі.

Народився він на Чернігівщині 1 вересня 1937 року.

Протягом усього свого спортивного життя організовував будівництво спортивних споруд і стадіонів, влаштовував змагання і турніри різних рангів, сприяв розвиткові спортсменів, тренерів, працівників галузі, віддавав свої сили і здібності створенню і зміцненню складної інфраструктури сучасного спорту.

Учнем Вершино–Кам’янської середньої школи Новгородківського району разом зі своїми товаришами, створив спортмайданчик.

1955 року Олександр у складі сільської збірної з футболу став чемпіоном Новгородківського району, а також основним воротарем футбольної команди Новгородківщини.

Після школи вступив до Кіровоградського педучилища фізичного виховання, а згодом — на факультет фізичного виховання педінституту імені Пушкіна.

Професійну фізкультурну діяльність він розпочав 1957 року вчителем фізкультури Кобизької середньої школи на Чернігівщині, куди потрапив за направленням Бобровицького райвно після роботи фізкультурним керівником піонерського табору в селі Тимках Бобровицького району.

Пішов до армії. Присяга — спортивна рота — участь у різноманітних змаганнях.

У складі команди Брестської дивізії 1960 року молодший сержант Олександр Березан став чемпіоном Білоруського військового округу в естафеті 4 x 100 метрів. Тоді ж у складі команди Білоруського військового округу в Ленінграді — чемпіоном Збройних сил СРС в естафеті 4 x 100 метрів.

Після демобілізації він продовжив навчання на факультеті фізичного виховання педінституту.

Протягом одинадцяти років працював у Кіровоградській школі–інтернаті № 1, яку суміщав з перебуванням у суддівському корпусі області, України, СРСР.

Завдяки набутому авторитетові, суддю призначили 1968 року директором дитячої юнацької спортивної школи № 2 міськвно. За чотири роки він створив і зміцнив спортивно–технічну базу занедбаного до того стадіону «Піонер», заклав фундамент спортзалу школи, спорудив чотири футбольних поля, три волейбольних майданчики, чотири тенісних корти, велосипедну базу.

Він тренував не одне покоління спортсменів і після виходу на пенсію намагався не пропускати жодних змагань на території Кропивницького.

За матеріалами інтернет-видання «Ранкове місто».