Специфіка та причини появи екзематозних дерматозів

Перегляди: 468

Екзема — запальне не інфекційне захворювання, яке супроводжується утворенням дрібних висипів, невеликих бульбашок та почервонінням шкірних покровів. Це приносить безліч дискомфорту хворому й негативно впливає на якість його життя. Вкрай важливо розпочати терапію хвороби на ранніх етапах, адже вона призводить до погіршення захисних функцій організму. При екзематозному дерматиті призначається комплексне лікування з використанням системних та місцевих медикаментів, наприклад, «Бепантен» мазь https://anc.ua/ru/product/bepanten.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Причини виникнення екземи

На жаль, достеменних причин появи екземи не виявлено. Втім вчені говорять, що ризик її виникнення підвищується внаслідок впливу зовнішніх та внутрішніх факторів:

  1. генетична схильність до алергій або взаємодія з хімічними алергенами;
  2. ультрафіолетове випромінювання, сухе повітря, перепад температур;
  3. порушення функцій ендокринної та нервової систем;
  4. патології органів травної системи;
  5. біологічні агенти (грибки, бактерії);
  6. вогнища хронічних інфекцій.

Варто враховувати, що навіть наявність дії кількох цих чинників не є передумовою розвитку захворювання, адже його патогенез до кінця невідомий. У деяких випадках патологія з'являється у людей, що довгий час перебувають під впливом стресу або через вживання певних харчових продуктів. Медикаменти, які можна придбати в аптеці https://anc.ua/ru, повинен призначити лікар.

Класифікація екзематозного дерматиту

Залежно від особливостей клінічної картини, екзема буває:

  1. Ідіопатична (істинна) — в основному вражає обличчя та кінцівки людини, рідше тулуб. Характеризується сильним почервонінням шкіри, пухирцями та точковими ерозіями.
  2. Мікробна — виникає в результаті потрапляння інфекції на травмовану ділянку шкіри. Має кілька підвидів (монетоподібна, варикозна, паратравматична та мікотична) й потребує негайного лікування.
  3. Професійна — з'являється внаслідок довготривалого контакту з певною хімічною речовиною на виробництві. Супроводжується почервонінням шкірних покривів та появою дрібних бульбашок, спершу вражає відкриті частини тіла, з часом поширюється на інші.
  4. Дитяча — розвивається у немовлят з недостатньо зволоженою шкірою. Може мати ознаки інших екзем та проходить при симптоматичному лікуванні.
  5. Себорейна — переважно локалізується на волосяних ділянках (голова, обличчя, спина та ноги). Викликає сильний свербіж та лущення, під якими зберігається волога.

Ця патологія не лише приносить безліч неприємних відчуттів, але й негативно впливає на самооцінку хворого й самопочуття в соціумі. Тому під час появи перших ознак захворювання варто звернутися до лікаря й пройти діагностику.